2024. április 24., szerda
FONTOS

Szász János tartott mesterkurzust Gyulán

Nagy hatással volt rá az olasz és az orosz filmművészet, mondta Szász János Gyulán A  rendező a várszínház kamaratermének mesterkurzusán beszélt a filmkészítés kulisszatitkairól.

Szász János a várszínház mesterkurzus sorozatának egyik előadójaként kapott meghívást Gyulára, de a rendező több szállal is kötődik a fürdővároshoz. A kamarateremben rendezett esten  Elek Tibor igazgató beszélgetett a művésszel aki elmondta, munkásságára nagy hatással volt Fellini, és Tarkovszkij, és beszélt a filmes és a színházi rendezés különbségeiről is. Az általuk biztosított élményt tekintve egyformák, abban viszont eltérnek, hogy míg a színház egynézetű, hisz minden egyes néző csakis a maga stabil, helyhez kötött pontjáról látja és veszi az adást, addig a film millió nézetű, hisz számos kameraállásból, millió helyszínről közvetíti a cselekményt. Abban sem egyezik a kettő, hogy a színházban a színész építi a szerepet, a filmben a rendező, aki a színész és az operatőrrel együtt próbál valami olyat csinálni, ami maradandó élményt nyújthat a nézőnek.

Szász János a közelmúltban a kecskeméti Katona József színházban rendezte meg a Ványa bácsit, filmes munkáiban a legközelebbi terv Szerb Antal: Utas és holdvilág című regényének  megfilmesítése is. A rendező legközelebb a nyári évad egyik darabjának rendezése apropóján érkezik Gyulára, akinek legújabb filmjét is bemutatták a kamarateremben.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …