2024. március 29., péntek
FONTOS

Megújuló egyházmegyei fenntartásban mûködô intézmények

A Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2011-ben kezdte meg működését dóci székhellyel, négy óvodai és öt általános iskolai telephellyel a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában. A telephelyek két megyében, Csongrádban és Bács-Kiskunban, egymástól kb. 25-50 km távolságban találhatók.

Dóc, Pusztamérges, Öttömös, Kömpöc és Harkakötöny mindegyike hasonló adottságokkal rendelkező hátrányos helyzetű kistelepülés alacsony lélekszámmal, ebből adódóan alacsony gyermeklétszámmal, így az, hogy az egyházmegye jóvoltából immáron a hetedik tanévet kezdhették meg szeptemberben, igazán nagy jelentőséggel bír a településen élők számára.

Az eltelt időszakban azonban a fenntartó nemcsak a kielégítő és biztonságos működés anyagi feltételeit biztosította az intézmény telephelyei számára, hanem ezen felül még minden évben lehetőség nyílt kisebb-nagyobb felújításokra és eszközbeszerzésekre is fenntartói támogatásokból, illetve pályázati források biztosításával is.

A legutóbbi nagy jelentőségű felújítási munkálatok a harkakötönyi, illetve a kömpöci óvodában történtek 2017 nyarán az Egyházmegye által beadott TOP-1.4.1-15–BK1-2016 „A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével” című sikeres pályázat kapcsán.

Ezen a pályázaton a kömpöci óvoda felújítására 26,1 millió Ft-ot, a harkakötönyi óvoda felújítására pedig 34,5 millió Ft-ot nyert az Szeged-Csanádi Egyházmegye.

A pályázaton elnyert összegből mindkét óvodában szinte teljeskörű energetikai felújítás valósult meg a nyílászárók cseréjével, fűtéskorszerűsítéssel és a külső homlokzati hőszigeteléssel. Ezek mellett megtörtént az épületek akadálymentesítése is, feljárók és akadálymentes mosdóhelyiségek kialakításával. A csoportszobák, gyermekmosdók, vécék is teljeskörűen megújultak, megszépültek.

A felújítási költségek mellett a pályázaton elnyert pénzből futotta még eszközbeszerzésre is az óvodákban, amire szintén nagy szükség volt. Nemcsak új bútorokat, fektető ágyakat, asztalokat, székeket stb. vásároltak az óvodákba, hanem számos belső- és kültéri fejlesztő játékot is, melyeket a gyerekek nagy örömmel vettek birtokba, és használnak azóta is nap mint nap.

A fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy ezeken a hátrányos helyzetű kistelepüléseken élő gyermekek is korszerű, jól felszerelt óvodákba járhassanak, ezzel ugyanolyan eséllyel indulhassanak iskolába, mint a nagyobb településeken élő kortársaik.

A korunk követelményeinek messzemenőkig megfelelő, megújult nevelési környezet, infrastruktúra hozzájárul ahhoz, hogy pedagógiai, szakmai célkitűzéseiket elhivatott és szakképzett pedagógusok segítségével a jövőben még inkább megvalósíthassák, elősegítve ezzel a települések lakosságmegtartó erejének növelését, ezáltal pedig megmaradásukat, fejlődésüket is.

Nézze meg ezt is:

Fűtéstámogatással enyhítenek a téli gondokon

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász egész évben számos jótékonysági akcióval és adománnyal segíti a rászorulókat. A téli időszakban …