2024. március 28., csütörtök
FONTOS

A parasztság meghurcoltatását mutatja be a Gyulára érkező kiállítás

A paraszti társadalom 1945 és 1962 között felszámolását bemutató kiállítás különös aktualitására hívta fel a figyelmet Földváryné Kiss Réka, a gyulai könyvtár udvarán látható tárlat megnyitóján.

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának Sorsfordítás című, utazó tablókiállítása szerdán érkezett a városba. A bizottság elnöke elmondta, most, amikor a kommunizmus eszmei atyjának, Marx Károlynak szobrot állítanak szülővárosában, fontos felhívni a figyelmet a nevében elkövetett bűnökre.

Görgényi Ernő a diktatúra idejéből származó parlamenti viták és jogi esetek felelevenítésével helyezte történelmi kontextusba a tárlatot. A gyulai polgármester hangsúlyozta, a múlt tragikus eseményeire azért szükséges emlékezni, hogy az újabb nemzedékek tanuljanak belőle. Kovács József országgyűlési képviselő emlékeztetett, a parasztság évszázadokig őrizte a magyar hagyományokat, a Rákosi- majd a Kádár korszak alatti meghurcoltatásuk a nemzeti kultúra megsemmisítésének veszélyét hordozta magában.

A vándorkiállítást márciusban a parlamentben mutatták be első alkalommal, Gyula a hatodik állomása. A beszélő tablókon végig lehet követni, hogyan kényszerítették a magyar parasztságra a tőle idegen gazdálkodási formát a kommunisták. A tárlat része egy, a történtek helyi eseményeit bemutató plakát, ennek összeállításában a Békés Megyei Levéltár munkatársai segédkeztek.

A megnyitót a könyvtár olvasótermében egy történész kerekasztal-beszélgetés követte, valamint itt vetítették le az Apáink földje című filmet, amit a Híradó után a Gyula Televízió is műsorára tűz.

Az erőszakos téeszesítés és kolhozosítás áldozatainak emlékét ápoló programsorozatról részleteket a  sorsforditas45-62.hu oldalon lehet olvasni.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …