2024. április 20., szombat
FONTOS

Az Aranycsapatról nyílt kiállítás a Grosics Akadémián

Grosics Gyula és Buzánszky Jenő gyermekei nyitották meg péntek délután az “Arany pillanatok” című tárlatot a Grosics Akadémián. A különleges kiállításon az olimpiai bajnok, világbajnoki második együttes több tagjának személyes tárgyai láthatók.

A megnyitó ünnepségen Balogh Balázs, a Puskás Intézet kommunikációs igazgatója mondta el, hogy 2018 az Aranycsapat emlékéve, ezért szeretnék elérni, hogy minél több helyre eljusson a kiállítás. Korábban sok helyen megfordult a gyűjtemény külföldön, idén több magyarországi helyszín szerepel a programban, de Horvátországba és Brazíliába is utazik a különleges anyag.
Balogh Balázs elmondta, a tárgyak között nehéz rangsort felállítani, de a legtöbben a londoni 6:3-hoz, az olimpiai elsőséghez és a világbajnoki ezüstéremhez kapcsolódó tárgyakat nézik meg. Felhívta ugyanakkor arra a figyelmet, hogy éppen május 17-én lesz 65 éve, hogy az Aranycsapat megnyerte az Európa-bajnokság elődjének számító, több éven át tartó Európa-kupát azzal, hogy idegenben 3:0-ra legyőzte Olaszországot. Hangsúlyozta, a fiatalok napjainkban is tisztában vannak azzal, hogy kik voltak az Aranycsapat tagjai, s hogy annak a válogatottnak milyen eredményei voltak. Lényegesnek nevezte ugyanakkor, hogy az ifjabb generáció tagjai minél több részletről kapjanak információkat.

Grosics Edina, a “Fekete párduc” lánya meghatódva beszélt arról, hogy most újra láthatja azokat a kupákat, érmeket, fényképeket, melyeket legutóbb még édesapja életében látott. – Az egyik szemem sír, mivel ezen tárgyak látványával nőttem fel. A másik viszont nevet, mert a kiállítás révén mindenki láthatja ezeket az ereklyéket – mondta. Kitért arra, hogy még sohasem járt a gyulai Grosics Akadémián. Azt mondta, külön öröm számára, hogy itt lehet, édesapjának sokat jelentett, hogy az ő nevét viseli a létesítmény.

– Édesapámmal sokat beszélgettünk, hogy mi legyen a relikviáival. Ő azt szerette volna, hogy ne magángyűjtőknél legyenek, hanem lássa ezeket minél több ember. Ezért nagy öröm, hogy a Puskás Intézeten keresztül sokakhoz eljutnak a tárgyak – mondta Buzánszky Jenő.

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület vezetője emlékeztetett, a legendás együttes tagjait az Egyesült Államokról Ausztráliáig a világon mindenütt ismerik.

– Tovább kell vinnünk az örökségüket, át kell adnunk azt a hitet, tudást és hozzáállást, amit képviseltek. Ezek az értékek nem csak a sportban, de a mindennapi életben is elengedhetetlenül fontosnak – jelentette ki Lomnici Zoltán.

A kiállítás június 6-áig, hétköznapokon 09.00-17.00 óra között bárki által megtekinthető. Iskolai osztályok, nagyobb csoportok esetén előzetesen bejelentkezést kérnek, amit az érintettek szíveskedjenek a grosicsakademia.eu@gmail.com e-mail címre elküldeni.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …