2024. április 20., szombat
FONTOS

Gyula város díszpolgára Kiss-Rigó László püspök

Kiss-Rigó László püspök Görgényi Ernô gyulai polgármestertôl vette át az elismerést

Kossuth Lajos és Erkel Ferenc nevével kezdődik a Gyula városának díszpolgárait felvonultató lista. Erre került föl március 15-én Kiss-Rigó László püspök neve is.

„Gyula polgárai nemzedékről nemzedékre szívükben őrzik az 1848-49-es szabadságharc hőseit, akik személyes érdekeiket alárendelték a hazának. Ezért március 15-ének mindig igazi, ünnepi hangulata van. Első díszpolgárnak Kossuth Lajost választották meg elődeink…” – kezdte beszédét Görgényi Ernő gyulai polgármester az önkormányzat képviselőtestületének ünnepi ülésén.

A képviselők döntése értelmében Kiss-Rigó László püspököt a Kossuth Lajos és Erkel Ferenc nevével kezdődő illusztris kör tagjává választották. Külön utaltak a püspök jelmondatára: a „Virtus, dilectio, sobrietas”, vagyis az „Erő, szeretet, józanság” mentén végzett tevékenységéért Gyula város közössége hálával tartozik neki. A laudációban kiemelték Kiss-Rigó Lászlónak a gyulai köznevelésért és a felsőfokú oktatás színvonaláért, az oktatási intézményrendszer fenntartásáért és fejlesztéséért végzett tevékenységét. Külön kitértek továbbá az európai színvonalú, gyulai székhelyű Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia létrehozásában vállalt elvitathatatlan szerepére, az egyházmegye helyi tájékoztatásban játszott fontos szerepére és Gyula város hírnevének gyarapítására.

– Gyulára látogatni mindig megtiszteltetés volt számomra, mert az egyházmegye egyik lelki, szellemi oázisa ez a város. A gyulaiak az igazán jó értelemben vett lokálpatriotizmusukkal gyökereik, értékeik, eredetük tudatosításával nagyon magas közösségi szinten tudnak élni. Nyilván itt is vannak problémák, de ezt egy kicsivel jobban tudják megoldani, mint sok más helyen. Akik idejönnek, valahogy érzik, hogy sugárzik Gyulán mindaz az értékrend, amit az itteni polgárok képviselnek. Itt díszpolgárnak lenni nagyon nagy megtiszteltetés – hangsúlyozta a püspök. – Ezért ezt a címet nem kitüntetésnek veszem, mert erre méltatlan lennék, hanem inkább felelősség- és kötelezettségvállalásra való felszólításnak, amit ezentúl még inkább próbálunk megélni.

Kiss-Rigó László kijelentette, hogy az egyházmegye már eddig is nagyon sok támogatást kapott Gyulától, viszonzásul pedig próbáltak a városnak segíteni úgy, hogy ezzel kifejezetten a gyulaiakat szolgálják.

– Kötelezettséget érezve mindent megteszünk, hogy a gyulai polgárok még inkább tanúságot tudjanak tenni értékeikről. Megtiszteltetés, hogy ehhez hozzájárulhatunk – zárta gondolatait Kiss-Rigó László.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …