2024. április 20., szombat
FONTOS

33 évig vezette ez Erkel gimi országosan jegyzett kórusát Beleznai Györgyné

Beleznai Györgyné 11 évvel ezelőtt vonult nyugdíjba, előtte 33 évig tanított az Erkel Ferenc Gimnáziumban.

Az ének-zene pedagógus már fiatal tanárként, a 70-es években elkezdett kórust szervezni az iskola diákjaiból, és rögtön az első években országos versenyeken vett részt az énekkarokkal. Tevékenységét több díjjal jutalmazták, 2001-ben Rockenbauer Zoltán kultuszminiszter Wlassits Gyula-díjat adományozott neki, 2006-ban pedig a Köztársasági Érdemrend ezüstkeresztjét is megkapta.

A gimnázium akkori igazgatója, Kereskényi Miklós elmondta, az Erkelben szinte “kultusz” alakult ki az énekkar körül, és az egész iskola büszke volt a tanárnő vezette kórusra.

Beleznai Györgyné Kézjegy című műsorunkban elmondta, az Erkel mellett folyamatosan tanított más iskolákban is, és ezeken a helyeken is szervezett kórusokat.

A román iskolában az ország egyetlen nemzetiségi lánykórusát vezette, és itt – bár a nyelvet nem beszélte – román nyelvű ének-zene könyvet is szerkesztett. A rendszerváltás után az újjászerveződő gyulai katolikus gimnáziumban és református általános iskolában az egyházi zenében is elmerült.

A Magvető énekkarával minden hónapban új műsorral adtak hangversenyt a református templomban. Itt új kihívás volt számára, hogy egészen 7 éves kortól  foglalkozott a gyerekekkel . Ez ugyanakkor lehetőség is volt a zenepedagógus számára, ugyanis a gimnáziumban azt tapasztalta, hogy a diákok nem szeretik az énekórákat.

A Magvetőben ezért igyekezett már fiatal kortól megszerettetni azt velük.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …