2024. március 29., péntek
FONTOS

Bay Zoltán portrét avattak a városháza dísztermében

A gyulai polgármesteri hivatal dísztermében leplezték le a 20. század egyik legjelesebb magyar tudósáról, a gyulavári születésű Bay Zoltánról készült portrét.
A hétfői ünnepségen a világhírű csillagászról elnevezett gyulavári iskola diákjai elevenítették fel Bay Zoltán életét. Az 1992-ben, 92 évesen Amerikában elhunyt Bay 1948-ban kényszerült emigrációba.
Előadásában Bársony István,  a Magyar Tudományos Akadémia doktora arról beszélt, hogy bár Bay Zoltán kívánsága szerint a gyulavári református temetőben nyugszik, fontos lenne megoldást találni arra is, hogy poszthumusz visszaadják neki az emigráció során elvett magyar állampolgárságát.
Bay Zoltán Magyarországon és az Egyesült Államokban végzett kutatásai, eredményei nagymértékben hozzájárultak a radarcsillagászat kialakulásához. Kutatócsoportjával Európában elsőként 1946-ban saját építésű radarral mérték le a Föld-Hold távolságot, és a hadseregnek is nyújtott segítséget.
Gyulán az elmúlt két és fél évtizedben több módon igyekeznek rangjához illően ápolni a világhírű tudós emlékét.
A díszteremben Bay Zoltán portréja a város és megye történetének és kultúrájának kiemelkedő alakjait ábrázoló arcképcsarnok része lett.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …