2019. május 23., csütörtök
FONTOS

Gyulay Endre vasmiséjét tartották a szegedi dómban

65 évvel ezelőtt, 1953-ban Hamvas Endre, a Csanádi egyházmegye püspöke szentelte pappá Gyulay Endrét, aki szombaton a szegedi dómban tartotta vasmiséjét. Gyulay Endre 1930-ban született Battonyán, káplánként Gyulán is töltött 3 évet, 1987-től 19 éven ő volt a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke.

Kiss-Rigó László püspök az egyházmegye nevében mondott köszönetet Gyulay Endre szolgálataiért. hangsúlyozta, 65 év nemcsak egy ember életében, hanem történelmi távlatokat tekintve is jelentős időszak.

– 60 év alatt ugyan sok minden megváltozott, de most is komoly kihívásokkal kell megküzdenie a papságnak – hangsúlyozta homíliájában Kovács Péter gyulai plébános. Felidézte Gyulay Endre papi pályájának kezdeti éveit, amikor a diktatúra idején megfigyelték nemcsak a papot, hanem azokat is, akik szóba mertek állni vele.

Gyulay Endre elmondta, három dolgot érzett nagyon fontosnak papi hivatása kapcsán, az egyik Isten igéjének továbbadása akár hitoktatásban, akár a szószékről, vagy órákról. A másik nagy ajándék a gyóntatószék volt, segítve azokat, akik rászorultak, gyakran nem is gyóntatva, hanem tanácsot adva, segítve. A harmadik maga a Szentmise áldozat, mely erőt adott a híveknek.

Gyulay Endre 19 év főpásztori munka után 2006-ban vonult nyugalomba, de ma is aktív, 88 évesen is dolgozik, a dómban misét tart, gyóntat, gyakran hívják búcsúkba.

Nézze meg ezt is:

Méhcsaládot fogadtak örökbe a református óvodások

  Műsorral ünnepelték a méhek világnapját a gyulai református óvodában. Ez alkalommal különleges meglepetésben részesültek …