2024. április 24., szerda
FONTOS

Magyar és román kortárs művészek képei a Kohán Képtárban

Kepenyes Pál improvizációjával kezdődött a Kohán Képtár legújabb, Emlékezet és elvágyódás című kiállításának megnyitója.

 

A magyar és román kortárs képzőművészeti alkotásokat bemutató tárlat az épület nagyobbik termében kapott helyet, ahol eddig Kohán György képei voltak láthatóak. A most kiállított alkotások Hunya Gábor magángyűjteményéből kerültek a képtárba. A gyulai származású gyűjtő az első műveket a 90-es években szerezte be. Kezdetben a magyar kortárs képek iránt érdeklődött, majd munkája miatt sokszor megfordult Bukarestben, ekkor keltette fel a figyelmét a román képzőművészet.

A műgyűjtő azt vallja, hogy a kortárs művészet nem attól kortárs, hogy alkotói ma is élnek, hanem hogy olyan gondolatokat fogalmaz meg, melyek a jelen számára fontosak. Hunya Gábor szerint a művészet közkincs, ezért is örül a mostani kiállításnak. A Kohán Képtárban több, mint húsz magyar és román alkotó műve látható, köztük Bukta Imre és El Kazovszkij alkotásai. A tárlat bemutatja azt is, hogy a két ország kortárs művészei hogyan gondolkodnak a közelmúltról.
A kiállítás megnyitóján Háy János beszélt a műgyűjtők kortárs művészetekben betöltött szerepéről.

A képzőművészként is alkotó író szerint az ilyen tárlatok fontosak a társadalmi kérdések megvitatásában. Háy elmondta, ő annak a híve, hogy egy alkotásnak először vizuálisan kell megragadnia az embert, majd a sokszor hétköznapi szimbólumokkal dolgozó kortárs alkotások kiragadják a szemlélődőt a gondolati komfortzónából. Ezzel egyben figyelmeztetik is őt a világ anomáliáira, ezzel pedig termékeny viták kiindulópontjai lehetnek.

Az Emlékezet és elvágyódás című tárlat október 7-ig tekinthető meg a Kohán Képtár nagytermében.

Nézze meg ezt is:

Májusban ismét Gyula ad otthont a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrának

  A világ tűzoltóinak legnagyobb baráti találkozója, a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra helyszíne 1993 és 2009 …