2024. április 25., csütörtök
FONTOS

A kultúráé volt a főszerep a Múzeumok Éjszakáján Gyulán

Család és hagyaték címmel élő panoptikummal találkozhattak az érdeklődők a Ladics-ház kiállítóterében. A Múzeumok Éjszakája egyik gyulai helyszínén felelevenítették az egykor ott élő család és az épülethez kapcsolódó városi legendák világát. A Múzeumok éjszakája a családok számára közös programot teremtett.

A Békés Megyei Levéltár is bekapcsolódott a programsorozatba. Az egyik teremben kézműves foglalkozásokat tartottak, ahol például a lúdtollal írást is ki lehet próbálni. Ez elsősorban a gyermekeket célozta meg, de a felnőttek számára is sok érdekességgel szolgáltak.

Az Új merítés – Kohán képek a raktárból című kiállítást lehetett megtekinteni a Kohán Képtárban. Emellett volt egy performance is, mely a 3T csoport – Novák Attila, Szuhaj György és Kukár István – közreműködésével jött létre.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság a Tájvízházban és a szemközt lévő székházban ingyen fogadta a látogatókat. Itt az erdélyi magyar népéletet bemutató tárlat mellett muzsikáló festményekkel és nagy társasjáték partival várták a vendégeket.

A gyulai várban középkori fegyverbemutatót tartott a Kerecsényi íjász egyesület, a termekben megtartott előadásokra elsősorban a felnőtteket várták.

Az Almásy-kastélyban több program várta a látogatókat. A pincetárlaton a törökkori holttestek nyomában című előadást lehetett megtekinteni.

A kastély gazdag kínálattal mutatkozott be, a téli kertben a gasztronómiáé volt a főszerep. Itt a tortadíszítés fortélyait mutatta be Doktor Zoltán mestercukrász. A kastély előtti téren kosztümös élményfotózásra is lehetőség nyílt, illetve egy archív fotókiállítást lehetett megtekinteni.

A Múzeumok Éjszakáján a Gyulai Vár – Tájvízház – Kohán Képtár – Erkel Ferenc Emlékház – Ladics-ház – Gyulai Vár útvonalon 7 és 11 óra között a kapushídtól kisvonat indult 30 percenként, melyre szép számú látogató szállt fel.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …