2024. április 16., kedd
FONTOS

38 gesztenyefát kell kivágni a Béke sugárúton

Egy Béke sugárúti gesztenyefához érkeztek a gyulai tűzoltók ezeken a videóban látható, május közepén készült felvételeken.

Az Implom iskolával szemben egy fa ága úgy tört el, hogy egy nagyobb szél hatására bármikor le is szakadhatott volna. Ezt előzték meg a tűzoltók, akiknek az elmúlt években gyakran adtak munkát a fasor elöregedő tagjai, időnként még szélcsendes időben is.

A kedd délelőtti, városházi sajtótájékoztatón a gesztenyefák szolgáltatták a témát.

Zanócz István gyulai tűzoltóparancsnok egy tavaly novemberi esettel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a fasorral gondok lehetnek. Ezt támasztotta alá, hogy a tűzoltóknak az elmúlt években meglehetősen gyakran kellett vonulniuk a Béke sugárúti vadgesztenyefák miatt.

Gyula polgármestere, Görgényi Ernő hangsúlyozta, védik a fákat, de az embereket és vagyontárgyakat is, ezért átfogó vizsgálatot kezdeményeztek, és alaposan kivizsgáltatták a fák állapotát. Ennek eredményéről Puskás Lajos erdőmérnök adott tájékoztatást.

A Béke sugárút 206 fájából 38-at kell kivágni – ez lett a vizsgálat végeredménye. A kivágásra várhatóan augusztus végén, szeptember elején kerül sor, nem sokkal ezután, várhatóan novemberben megkezdődik a telepítés is. Szászné Várkonyi Adrienn gyulai főkertész elmondta, összesen 46 fát fognak kiültetni novemberben, ezek az aknázómolynak jobban ellenálló piros virágú vadgesztenyék lesznek.

Nézze meg ezt is:

Krusovszky Dénes mutatta be legújabb regényét a gyulai könyvtárban

  “Az összeomlás előtt?” címmel rendeztek író-olvasó találkozót a városi könyvtárban. Ez alkalommal Krusovszky Dénes, …