2024. április 19., péntek
FONTOS

Ennyi erdész sosem volt még Gyulán

Alapvetően a szakma képviselőinek kötetlen találkozóját jelentette a napokban Gyulán megrendezett országos erdészeti vándorgyűlés, az esemény pénteki megnyitóján azonban több olyan téma is szóba került, melyek külső szemlélődő számára is érdekesek lehetnek.

Spiegel Endre, a DALERD vezérigazgatója arról beszélt, hogy 152 év óta ekkora erdész közösség még nem járt Békés megyében.

– Ebben a szakmában “normális” emberek dolgoznak, akik egy élő, értékhordozó közösség tagjai – hangsúlyozta Harrch Péter, a KDNP országgyűlési frakcióvezetője.

Görgényi Ernő polgármester Gyula kert- és erdőtörténetével kapcsolatban idézte fel a múlt legfontosabb eseményeit, Kovács József országgyűlési képviselő a hivatás hagyományainak tiszteletét és a helyi értékeket emelte ki beszédében.

Bitay Márton Örs, az agrártárca erdészettel és erdőgazdálkodással is foglalkozó államtitkára hangsúlyozta, a trianoni tragédia után ugyan hazánk elvesztette erdői 83 százalékát és a magyar erdészképzés szülővárosát, Selmecbányát, de talpra állt, és a megmaradt területeken közel száz év alatt lényegében megduplázta az erdővel borított területek nagyságát.

A tárca az elmúlt nyolc évben 15 milliárd forintot költött közjóléti beruházásokra, ez a támogatás a jövőben is folytatódik – mondta az államtitkár. Bitay Márton kiemelte, meg kell találni a természetvédelem és az erdőgazdálkodás összhangját, amelynek első komoly lépése az előző ciklusban elfogadott új erdőtörvény volt.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …