2024. április 26., péntek
FONTOS

„Segítsetek, hogy Szíriában maradhassunk”

„Amint azt a pápa is mondta, muszáj keresztényeknek maradniuk a Közel-Keleten, mi ezért is maradunk” – hangsúlyozta Boutros Marayati aleppói örmény katolikus érsek, ugyanakkor hozzátette, hogy erre nem képesek anyagi támogatás nélkül.

Szíria egyes részei – mint Aleppó is – lassan felépülnek, a háború azonban még messze nem ért véget. A hét éve tartó konfliktusok már félmillió ember életét követelték, hárommillióan sebesültek meg, és hatmillió ember kényszerült elmenekülni. Az országban nagy a szegénység, Szíria 23 millió lakosának 70 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, keresztények és muzulmánok egyaránt.

„Átéltünk már több nehéz időszakot, de most arra kérünk mindenkit, hogy segítsenek bennünket, hogy Szíriában maradhassunk. Sok ember elment már, a népünk mintegy fele, de mi itt vagyunk” – hangsúlyozta az érsek.

„Csodás egymás mellett élésre látunk példát Aleppóban és a környékünkön. Először is, keresztények: ortodoxok, protestánsok és katolikusok együtt dolgoznak karitatív projekteken. Példás az együttműködés és a szolidaritás a muzulmánokkal is, mert együtt vagyunk, együtt élünk, együtt járunk iskolába, egyetemre és kórházakba. Nincs különbség a keresztények és a muzulmánok között. Ha szükséget szenvedsz, akkor a testvérem vagy” – mondta az örmény katolikus vezető.

Marayati „élő mártíroknak” nevezte a szíriaiakat. Az egyetlen, amire a szír emberek vágynak, az a béke, hogy ne legyen több bombázás, és érjen véget a háború, amely lerombolta az országukat. Ezért kérik az emberek imáit és a kormányok bölcsességét, de mindenek­előtt az egész világot, hogy ne feledkezzen meg róluk – hívta fel a figyel­met a főpap.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …