2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Egy tonnával többet számlázott a csaló

A NAV Békés megyei pénzügyőrei Méhkerék közelében ellenőrizték azt a fával megrakott román teherautót, melyről kiderült, hogy a forgalmijában szereplő súlyához képest egy tonnával többet nyomott üresen.

A pénzügyőrök Méhkerék közelében állították meg és ellenőrizték azt a román sofőrt, aki a bemutatott papírok szerint Békéscsabára szállított volna 2,5 tonna tűzifát. A NAV munkatársainak gyanús lett, hogy nem a határon végzett mérések adatai, hanem más számok szerepeltek az egyik dokumentumban. Az iratot valószínűleg átírták, ezért a pénzügyőrök értesítették a NÉBIH Erdészeti Igazgatóságának EUTR ellenőreit.

A pénzügyőrök és a Nébih munkatársai mérlegelésre kísérték a teherautót és megállapították, hogy a szállítói papírokon és a közlekedési okmányokban szereplő adatok, valamint a sofőr nyilatkozatai egymásnak ellentmondanak. A jármű összsúlya, amit a határátlépéskor ellenőriztek, nem lépte túl a megengedettet, de üresen a teherautó súlya egy tonnával több volt, mint ami az iratokon szerepelt. Emellett a fa eredete sem volt igazolható, ezért a Nébih ellenőrei a tűzifát és a járművet is zár alá vette.

A sofőr elmondta, hogy értékesítéskor azt a gyakorlatot követik, hogy a rakománnyal megrakott teherautó súlyából, melyet az ügyfelek kérésére direkt mérlegelnek, levonják a tehergépkocsi forgalmijában szereplő önsúlyt. A fennmaradó rész “elméletileg” a szállítmány, melyet mázsa-áron értékesítenek.

A vizsgálaton azonban bebizonyosodott, hogy a teherautó egy tonnával nehezebb volt üres állapotban, mint az a forgalmi engedélyében szerepelt, így a vásárlók minden szállítmánynál egy tonnával több fát fizethettek ki, mint amit kaptak.

A NAV pénzügyőrei hamis magánokirat felhasználása bűncselekmény elkövetése és csalás bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt tettek büntető feljelentést a rendőrségen.

Nézze meg ezt is:

Ittasan vezetett egy lengyel sofőr a gyulai határon

A gyulai közúti határátkelőhelyen 2024. április 4-én dél körül belépésre jelentkezett egy lengyel kamionos. A …