2019. május 24., péntek
FONTOS

Németváros a kedvelt témája a gyulai művésztelep alkotóinak

A július első heteiben Gyulára érkező nyári művésztelep művészei nem csak műtermekben alkotnak, de kedvelt témájuk Németváros is.

 

A videóban  a 2015-ben elhunyt Schriffert Mihály faragómester Liszt Ferenc utcai házának udvarát örökítik meg.
Az alkotóközösség 49 éve jár Gyulára, hogy nyaranta egy hónapon keresztül képezzék magukat. Bár a művésztelepnek több gyulai és környékbeli alkotó  – mint Székelyhídi Attila vagy Szőke Sándor – is tagja volt, a legtöbben az alkotótábor során fedezték fel a várost.

A művésztelep alkotóira jellemző a szociografikus szemlélet, ezért már a kezdetektől keresték a lehetőséget, hogy a hétköznapi élet mozzanatait örökítsék meg. Jó kapcsolatokat alakítottak ki helyiekkel, akik közül sokan megengedték nekik, a házaikban alkossanak. Először Újvárost, az Ecsedi utca környékét fedezték fel, majd miután mintegy húsz éve az Apor térre költöztek, a németvárosiakkal kerültek szorosabb kapcsolatba.

A gyulai nyári művésztelepen készült, műtermi és szabadtéri alkotásokból július 20-án nyílik kiállítás a Mogyoróssy János könyvtárban.

Nézze meg ezt is:

Együtt erősítené a térség turizmusát Gyula és Békéscsaba

Szerda délután, a CsabaParkban rendeztek szakmai fórumot, ahol az ezzel kapcsolatos lehetőségeket mutatták be. Komoróczki …