2022. november 27., vasárnap
FONTOS

Országos gyermek védelmi konferenciát tartott az ÁGOTA Alapítvány

Több mint ötszázan vettek részt a május 16-án Szegeden immáron hatodik alkalommal megrendezett ÁGOTA Országos Gyermekvédelmi Konferencián, melynek idén a drogprevenciót, annak fontosságát állították fókuszába a szervezők. A rendezvénnyel a gyermekvédelmi ellátásban dolgozók, valamint a nevelőszülők ismereteit kívánták bővíteni.

Az ÁGOTA Alapítvány és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató közös szervezésében megvalósuló rendezvényen a tényszerű adatokat bemutató szakmai előadások után a megelőzés hatékony eszközéül szolgáló, a prevenciós eszköztár bővítését célzó workshopokon vehettek részt a konferencia látogatói. A Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános és Szakképző Iskolájában tartott rendezvényen a drogfogyasztás okairól, a nemzeti drogstratégia célkitűzéseiről, a jelenlegi droghelyzetről és a megelőzésének módjairól hallhatott előadásokat a több száz érdeklődő, akik a gyermekvédelmi szakellátás, illetve a segítő szakmák területéről érkeztek.

A konferencia témaválasztásának indokoltságát az is alátámasztotta, hogy a kutatások megdöbbentő képet festenek gyermek- és fiatalkorúak drogfogyasztásáról hazánkban. 2015-ben került sor az ESPAD kutatássorozat hatodik felmérésére, mely szerint a megkérdezett 9-10. évfolyamos diákok 26,8 százaléka vallotta, hogy fogyasztott már életében valamilyen tiltott vagy legális drogot. A fiúk 25,9 százaléka, a lányoknak pedig 27,6 százaléka fogyasztott már valamilyen visszaélésre alkalmas szert élete során. Csaknem minden ötödik diák próbált már tiltott szert, minden hatodik vett be gyógyszert orvosi javaslat nélkül, és minden tizedik kipróbált már valamilyen, a piacon újonnan megjelenő designer drogot.

Ahogyan Kiss-Rigó László püspök fogalmazott köszöntőjében, egy függőséggel küzdő esetében a gyógyítás már nagyon nehéz, ezért érdemes a hatékony megelőzésre helyezni a hangsúlyt. A prevencióban viszont a gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó szülőknek, felnőtteknek van jelentős szerepe, hiszen ha egy fiatal nem kap mintát gyermekkorában arra, hogyan lehet a boldogságot elérni, vagy saját hibáján kívül nem tud olyan körülményeket teremteni, hogy boldog lehessen, akkor tévutakon törekszik erre.

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója előadásban arról beszélt, hogy sokszor már függőként kerülnek be a szakellátásba a fiatalok, aminek oka az elhanyagolás, a bántalmazás elől a bódultságba való menekülés vagy a valahova tartozás reménye.

– Magyarországon 25 ezer családból kiemelt gyermek van, sokukhoz pedig nem jut el a szakmai segítség. Mi azt valljuk, hogy a személyre szabott törődés módján, élménypedagógia alkalmazásával lehet csak megpróbálni menteni őket – mondta.

A szakmai előadásokat követően a rehabilitáció területén működő intézmények mutatkoztak be. Nagy Alíz, a Dr. Farkasinszky Terézia Drog­ambu­lan­cia színháztrénere, és Tóth Roland, addiktológiai konzultáns, a szatymazi Rehabilitációs Centrum vezetője mutatta be tevékenységüket, valamint eddig elért eredményeiket is. Előadásukban megerősítették a prevenció fontosságát.

Őket követte az Egész­ség­­dokk Ala­pít­vány, akik hagyományos előadás helyett egy interjúval készültek, melyet Gönczi Gábor, az Egész­­ség­­dokk Ala­pít­vány szakmai intéz­mény­ve­zető-helyet­tese vezetett egy négy hónapja „tiszta” fiatallal. Kérdés­­fel­­te­­vé­sei­vel nagyon pontos képet mutatott a közönségnek a drog­­használathoz vezető útról, a függőség nyomoráról, valamint azokról a nehézségekről, melyeket megtapasztalnak azok a klien­sek, akiket kivezetnek a droghasználat okozta szakadékból.

A délutáni workshopok teltházas létszámokkal zajlottak, mely jól mutatta az óriási érdeklődést mind a fókusztéma, mind pedig a prevenciós lehetőségek megismerése iránt.

Bemutatkozott az ÁGOTA Játszóház, mely egyfajta prevenciós bázisként szolgál értékkel teli szabad­idő-eltöltési lehetőségeket Tarján városrész betondzsungelében a kallódó fiatalok számára.

Betekintést nyerhettek a KÁSZPEM workshopon résztvevők egy olyan pedagógiai rendszerbe, mely hatékony segítséget nyújt a családból kiemelt gyermekek és fiatalok eredményes személyiségfejlesztéséhez, valamint elősegíti sikeres társadalmi beilleszkedésüket is.

A résztvevők megnézhettek egy művészetterápiás színházi elő­adást, amely tizenöt terápia alatt álló fiatal közreműködésével készült. Megtudhatták, hogy mi történik a mentés és kórházi ellátás során a drogot használó gyermekkel.

Az érdeklődők beszélgethettek a Szegedi Rendőrkapitányság rendőrei­vel is, és választ kaphattak arra, hogy miről ismerhetik fel, ha gyermekük drogot fogyasztott, és kihez fordulhatnak segítségért. Ezen kívül alternatívákat kaphattak az egészséges életmód eszközeiből is.

A konferencia az Emberi Erőforrások Minisztériumának, valamint az Euró­pai Unió támogatásának köszönhetően valósult meg.

– Mai rendezvényünkkel az információnyújtáson túl az elgondolkodtatás is célunk volt, hiszen nagyon sok esetben gondoljuk mindannyian, hogy a mi gyerekünk nem válhat függővé. Pedig sokszor nagyon kevésen múlik, hogy sikerüljön nemet mondani a látszólagos trendiséghez tartozó csábításnak. Szerettük volna formabontó módon, életközelibbé, kézzelfoghatóbbá tenni a konferencia résztvevőinek a drogprobléma súlyosságát, illetve a saját felelősségvállalásunk fontosságát is a megelőzés területein – mondta el lapunknak Szabóné Szivos Ildikó szervező.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Két forradalmi tárlat Alig harminc kilométernyire egymástól két helyszínen is az 1848-49-es szabadságharcunk egy-egy …