2019. május 24., péntek
FONTOS

Különleges csillagász tábort rendeznek Gyula-Városerdőn

Az idén 50 éves pályafutását ünneplő Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekes lepte meg egy koncerttel a Gyula-Városerdőn zajló csillagásztábor nagyszalontai növendékeit csütörtök este, majd pénteken a tévéfelvétel kedvéért még egyszer előadta a Nélküled című dalt.

A táborban a fiatalok sok szórakoztató, kulturális program mellett csillagászati alapismereteket is kapnak, akik pedig már nagyobb tudással érkeztek ide, ezt fejleszthetik.

Ezeken a felvételeken a tábor szerevezője, Márki-Zay Lajos mutatta be azokat az eszközöket a városerdei obszervatóriumban, melyekkel a gyerekek is megismerkedhetnek. A képen látható eszköz Magyarországon jelenleg a legjobb lencsés távcsőnek mondható.
A tábor megrendezésével a nagyszalontai születésű jeles csillagász, Kulin György emlékét is ápolták. Őt számos kisbolygó és egy üstökös felfedezőjeként, a csillagászat fáradhatatlan népszerűsítőjeként tarjuk számon, ő a magyar amatőr csillagászat atyja.

Nézze meg ezt is:

Együtt erősítené a térség turizmusát Gyula és Békéscsaba

Szerda délután, a CsabaParkban rendeztek szakmai fórumot, ahol az ezzel kapcsolatos lehetőségeket mutatták be. Komoróczki …