2019. május 24., péntek
FONTOS

Mátyás királyos képeket állított ki a József Dezső kör

Több tévhit él a köztudatban Hunyadi Mátyással kapcsolatban, az viszont igaz, hogy az ő idejében a Magyar Királyság kulturális nagyhatalom volt – mondta el Dávid Péter magyar-történelem szakos tanár a Pándy galériában megtartott kiállításmegnyitón.

A reneszánsz uralkodó 560 évvel ezelőtt lépett a trónra, ebből az alkalomból 2018-at Mátyás-király emlékévvé nyilvánították. A Békés  hozzá kapcsolódó képekből nyílt kiállítás, amiket a József Dezső alkotói kör tagjai készítettek.

Az alkotói kör minden évben kiállítja műveit a kórház galériájában, az idei azonban az első alkalom, hogy tematikus tárlatot állítottak össze. Ennek ötletgazdája Séllei-Andruska Anna vizuális kultúra tanár, aki a tavalyi év végén vette át a szakkör szakmai vezetését.

A képek között szerepelnek Birosné Béres Ildikó nyugdíjas tanár alkotásai is, aki a közelmúltban költözött vissza Gyulára és csatlakozott a szakkörhöz. Az amatőr alkotó személyesen is ismerte József Dezsőt, és nagyon elégedett a foglalkozásokkal.

Nézze meg ezt is:

Együtt erősítené a térség turizmusát Gyula és Békéscsaba

Szerda délután, a CsabaParkban rendeztek szakmai fórumot, ahol az ezzel kapcsolatos lehetőségeket mutatták be. Komoróczki …