2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Katekétáknak rendeztek konferenciát Szegeden

 

Elidőzni a forrásnál

 

A kötelező hit- és erkölcstan 2013-as bevezetése óta kihívás az egyházak számára, hogy a felkínált lehetőséget a hit átadásának eszközévé tegyék. Szegeden a 2012-ben alapított kateketikai iroda számos programmal és kezdeményezéssel áll a hitoktatók mellé ebben a folyamatban. Elindították a Szent Barnabás-mentorprogramot, melyben az egyház közösségi életében aktív, kvalifikált katekétákat szólítanak meg, hívnak képzésre, hogy mentorként tudjanak hitoktató társaik mellé állni. Számukra rendeztek június 8-án konferenciát a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg termében.

Hogyan tud megerősödni a küldetéstudattal végzett munkájában a katekéta, milyen erőforrások segíthetik a lelki-szellemi megújulásban – ezek a kérdések álltak az országos részvétellel rendezett, előadásokból és műhelymunkából álló tanácskozáson.

A megnyitón Kiss-Rigó László különbséget tett a hagyományok, gyökerek által meghatározott, mindenki számára adott keresztény identitás és a személyes hit között. – Őrizzük az identitást, de elfeledkezünk arról, hogy a hit ennél több, a hit személyes ajándék, melyért meg kell küzdeni. Továbbadása nem gyökerek és hagyomány kérdése, hanem a hiteles, elkötelezett szolgálaté – erre buzdította a tanácskozás résztvevőit.

Miguel López Varela atya arra figyelmeztetett, hogy mi, keresztények nem vagyunk már a föld sója, nem vagyunk a világ világossága. De mégis, az új evangelizáció időszakában mi vagyunk az evangélium hirdetésének felelősei. Azt fogalmazta meg, ahhoz, hogy újra „só” legyünk, ki kell lépnünk a templom falai közül, nyitnunk kell a világ felé, abban a szellemben, amit Ferenc pápa képvisel. – A megújítás kulcsszava a Jézusra mint középpontra fókuszáló magatartás, ami nem gondolkodik azon, alkalmas-e az idő, nem várja, hogy a tanítványok jöjjenek hozzá. Melléjük lép, velük van, meghallgatja őket, engedi, hogy akár kényelmetlen kérdéseket tegyenek fel neki, ha ez fáradságos és időigényes is. Ez a hitoktató feladata, amit akkor tud megtenni, ha ő maga is odaül a mester lábához.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …