2024. április 18., csütörtök
FONTOS

25 éve éledt újjá a katolikus oktatás Gyulán

 

A rendszerváltás után az országban az elsők között Gyulán indult el újra a katolikus oktatás. Erre emlékeztek tavasszal a fürdővárosban.

Réthy István emlékére avattak táblát a Karácsonyi János Katolikus Gimná­zium előterében. Az 1990–1994 között Gyulán szolgáló plébános emléktábláját akkori káplánja, Németh László áldotta meg. Ezzel kezdődött az alma mater újralapításának 25. évfordulóját ünneplő rendezvénysorozat.

Az iskola 1942-ben vette fel Karácsonyi János történész nevét. Ez egészen az 1948/49-es tanév végéig tartott, mikor már államira kellett cserélni a katolikus szót az intézmény nevében. A gimnázium 25 évvel ezelőtt, 1992-ben újból katolikusként kezdhetett tanévet.

– Múlt, közelmúlt és jelen elevenedik meg az ódon falak között, és a mai diákok között körbetekintve bizakodva kívánhatunk újabb sikereket – mondta Petróczki Zoltán Gábor, a gim­ná­zium 1992–2012 között reg­náló igazgatója.

Az iskolában egykori karácsonyis diá­kok tartottak motiváló előadásokat a tanulók számára. Ezeken a prezentációkon különböző területeken dolgozó öregdiákok beszéltek iskolai tapasztalataikról.

– A humán tantárgyak is közel álltak hozzám, de végül biológia szakra jártam a Karácsonyiban, majd a Debreceni Egyetemen tanultam orvosnak. Ezt egy itteni tanáromnak, a sokakra nagy hatást gyakorló Vadász Csabának köszönhetem – emlékezett Urbancsok Réka, aki most PhD-hallgató.

Az iskola jelenlegi diákja, Deák Tamás a gyulai középiskolai élet után jogásznak szeretne tanulni:

– Nekem tetszett a hat plusz hatos képzés, számomra ez több lehetőséget tartogat, mint egy sima gimná­zium – mondta.

– Az 1992/93-as tanévben volt lehetőség az újraindításra. Büszkén mondhatjuk, hogy az elsők között voltunk az országban, ahol ez sikerült. Most erre emlékezünk egy kiállítással, táblaavatással és számos programmal – mondta Petróczki Zoltánné igazgató.

Az eseménysorozat egy rendhagyó gálával fejeződött be, ahol az óvodásoktól a legnagyobbakig mindenki színpadra lépett valamilyen produkcióval.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …