2024. április 23., kedd
FONTOS

Szeptember közepén fejeződhet be a Pálffy utcai híd felújítása

Kilenc témában tartottak rendkívüli testületi ülést szerda reggel, a városháza dísztermében. Először a helyi közlekedés támogatása című pályázatot ismertették. Megjelent egy pályázati kiírás a költségvetési törvény alapján, melyhez a közösségi közlekedés támogatásához állami támogatást kaphatnak, amely Gyula esetében a buszokat érinti.

A második napirendi pont témája egy közterület elnevezésének módosítása volt. 1978-as ülésen, Gyula-Gyulavári egyesülése kapcsán utcanév-átfedések megszüntetésére előterjesztett egy javaslatot, melyben szó volt többek között a gyulai Alkotmány utca átnevezéséről Ferenczi Béni utcára. Az Életrajzi Lexikon névírása szerint a 20. század Kossuth díjas szobrásza neve helyesen Ferenczy Béni, y-nal. A földhivatali nyilvántartás érdekében kellett megváltoztatni az utcanevet.

A harmadik napirendi pontban a varrodai közfoglalkoztatási programhoz kapcsolódó konzorciumi megállapodást módosították.

A negyedik pontban a 8-as számú felnőtt háziorvosi körzetre vonatkozó feladat-ellátási szerződést kötötték meg. Nagy Szilvia ortopédia, traumatológia, kézsebészet szakorvos tölti be a praxist. Október elsejétől vállalkozó háziorvosként szeretné betölteni ezt a feladatait, melyet a képviselő-testület elfogadott.

Az ötödik napirendi pontban feladat-ellátási előszerződés megkötéséről döntött a testület. 2019 január elsejétől Bakó Beáta fogorvos egyéni vállalkozóként kívánja ellátni az 1-es számú körzet fogorvosi feladatait.

A következő napirendi pontban az önkormányzat vagyonrendeletének módosításáról döntött a grémium a Gyula Városerdő közötti kerékpárút megépítésének érdekében. A közbeszerzési eljárás folyamatba épített ellenőrzése zajlik jelenleg a szakaszon. Bod Tamás képviselő felvilágosítást kért, hogy az őszi közbeszerzés után háromnegyed éven belül elkészül-e a kerékpárút, melyre azt a választ kapta, hogy a jelenlegi állás szerint a munkálatok ősszel elkezdődnek, így 2019 nyarára elkészülhet az út.

A hetedik napirend témája az adventi díszvilágítás átalakításához, valamint a Pálffy utcai híd felújításához szükséges forrás biztosítása volt. Évek óta problémát jelent a városi adventi díszek felkapcsolásakor, hogy egy-egy motívum meghibásodása esetén zárlat keletkezik a villamos hálózatban. Ez a probléma főleg a Városház utcán, a Petőfi-, Harruckern-, illetve a Kossuth téren jelen gondot. A megoldás az, hogy az adventi díszvilágítás elemei egyenkénti kismegszakítókkal lennének biztosítva. A közvilágítás átalakításának összege több, mint 4,5 millió forint.

A Pálffy utcai híd felújítása július 15-én kezdődött el, a munkálatok szeptember 15-e környékén fejeződnek be. A híd acél járófelületének lebontásakor vált láthatóvá, hogy a rácsos főtartók felsőöve teljes mértékben átkorrodált. Ezért a felsőöv teljes cseréje szükséges. A többlet kivitelezési munkák több, mint 2 millió forint plusz költséget jelentenek, melyet a 2018. évi költségvetési rendelet tartalék sorának terhére biztosít.

A szerda reggeli rendkívüli testületi ülés utolsó témája a gyulai futballról szólt. Lemondott a Termál FC elnöki tisztségéről Galbács Mihály. Az egyesület volt elnökével megromlott a klubvezetés, a szakmai stáb, és a Termált támogató önkormányzat viszonya is, ezért május végén Gyulai Football Club Egyesület néven új csapatot alapítottak a városban. A megyei bajnokság első osztályában való indulás joga azonban a Termálnál maradt, az új csapat csak a megye háromban indulhatott volna. A csapat így Gyulai FK-Termál néven a 2018/2019-es idényt a megye egyben kezdhet.

Nézze meg ezt is:

Szerdától tesztüzem – már látogatható a Ladics-ház

Célegyenesbe ért a Ladics-ház korszerűsítése, a napokban az utolsó simításokat is elvégezték a szakemberek. A …