2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Igazi közösség épül az ÁGOTA-táborban

Idén is több száz állami gondozott gyermek nyaralt július végén Doboz-Szanazugban. A tíznapos ÁGOTA-tábor szervezőinek a célja változatlan: a nehéz családi körülmények közül érkező gyerekeknek igazi közösségi élményt nyújtsanak.

– Aki egyszer is részt vett az táborban, az úgy érzi, hogy ennek a közösségnek, családnak lelki-szellemi tagja lett – fogalmazott Kiss-Rigó László püspök a huszonkettedik alkalommal megszervezett ÁGOTA-tábor megnyitóján. A Békés megyei Doboz-Szanazugban több száz, nyolc és tizennyolc év közötti állami gondozott gyermek találkozik évek óta minden nyáron tíz napra. A tábor ideje alatt színes programokban vehetnek részt a fiatalok – sportvetélkedők, ki mit tud, szépségverseny és strand is várja őket. A felhőtlen szórakozás mellett a tábor fő célja a püspök által is megfogalmazott családias légkör megteremtése, ami a nevelőszülőknél vagy nevelő­intézetekben élő gyermekek számára a közösség élményét nyújtja.

Ábrahám Ramóna idén ötödik alkalommal vett részt az eseményen. A 17 éves lány elmondta, a táborban megismerkedő fiatalok közül többekkel tartja a kapcsolatot év közben is. Ez nagy segítség számára a hétköznapokban, hiszen a nem hagyományos családban nevelkedő gyerekek így meg tudják osztani egymással tapasztalataikat, problémáikat. Mint mondta:

– Itt tényleg barátságok szövődnek, hiszen hozzám hasonlókkal vagyok körülvéve.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg a táborban harmadik alkalommal részt vevő, szintén 17 éves Bereczki Tímea is:

– Itt nem félünk odamenni másokhoz attól tartva, hogy kinéznek bennünket, hanem odamegyünk és barátkozunk.

Mindkét lány elmondta, hogy később, felnőttkorukban szívesen visszatérné­nek segítőként. Az ÁGOTA-tábor közösségét ugyanis nemcsak a gyermekek alkotják, hanem a szervezők munkáját segítő önkéntesek is. Velük együtt összesen mintegy hatszázan vettek részt az idei eseményen.

– Vannak olyan kollégáim is a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóban, akik hivatásosan is ugyanezzel a területtel foglalkoznak, mégis úgy döntenek ezekben a napokban, hogy kiveszik a szabadságukat azért, hogy a gyerekekkel itt önkéntes munkában is foglalkozhassanak – ezt a tábor ötletgazdája és szervezője, Kothencz János mondta. Az ÁGOTA Alapítvány elnöke maga is állami gondozásban nőtt fel, ezért tekinti szívügyének azt, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegyével karöltve segítsen sorstársain.

A huszonkét év alatt több szervezetet is megnyert az ügynek, az elmúlt nyolc évben pedig a támogatja őket a kormány is, amelynek képviseletében Fülöp Attila vett részt a tábor megnyitóján. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára elmondta, kiemelt prioritásként kezelik az állami gondozásban élő gyermekek helyzetének javítását, ezért is álltak a kezdeményezés mellé. A kormány emellett további lépéseket tett és tervez tenni az ügyben:

– Ma azt látjuk, hogy az állami gondozott gyermekeknek mintegy kétharmada nevelőszülőknél él, és a nemrég elfogadott költségvetési törvény értelmében jövőre mintegy 850 millió forinttal több fog jutni a nevelőszülői intézményrendszerre. A kormány ezzel szeretné ösztönözni azokat az erre elhivatást érző embereket, hogy nevelőszülőként maguk is vegyenek részt a családjukból kiemelt gyermekek nevelésében, a társadalomba való integrációjukban.

Magyarországon a gyermekvédelmi szakellátásban mintegy huszonegyezer fiatalkorút gondoznak, közülük az ÁGOTA Alapítvány közel tízezer gyermeket támogat országszerte. Az alapítvánnyal szorosan együttműködő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató pedig négyezer gyermek gondozását vállalta magára. Kothencz János elmondta, az hogy az önkéntesek között többen gyermekként vettek részt a táborban, és hogy a mostani táborozók közül is többen vissza szeretnének térni a későbbiekben azt mutatja, hogy itt valóban létező, igazi közösséget építenek.

Az ÁGOTA Alapítvány régi célja továbbá az, hogy létrehozzák Ágotafalvát, egy saját táborozóhelyet, ahol rendszeresen találkozhatnak a fiatalok. Úgy tűnik, hogy a közeljövőben ez is megvalósul a Bács-Kiskun megyében található Alsószenttamáson. Itt egy 7 hektáros területen alakítanak ki az állami gondozásban élő gyermekek számára szórakozást és kikapcsolódást nyújtó helyet. A jövő nyári program még nem biztos, hogy az új helyen valósul meg, azonban azt tervezik, hogy a későbbiekben az ÁGOTA-tábort is ott rendezik meg.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …