2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Szülőhelyén, Pácinban Gál Ferenc professzorra emlékeztek

Halálának 20. évfordulóján szentmise keretében emlékeztek meg egyházmegyénk főiskolájának névadójáról, Gál Ferenc dogmatika professzorról szülőhelyén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pácinban július 25-én. A szentmisét Ternyák Csaba egri érsek celebrálta, a homíliát Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök mondta.

Ternyák Csaba egri érsek köszöntőjében rámutatott: a mai napon, Szent Jakab apostol ünnepén hálát adunk egy nagyszerű emberért, egy nagyszerű papért, aki ennek az egyházközségnek a szülötte. A páciniak büszkék lehetnek, hogy egy olyan embert adhatott egyházközségük az egyháznak, mint amilyen Gál Ferenc volt.

A főpásztor emlékeztetett, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjainak nagy része Gál professzor tanítványa, tőle tanulták a teológia tudományát, a dogmatikát és a közérthetően, egyszerűen fogalmazás szemléletét.

Kiss-Rigó László püspök szentbeszédében hangsúlyozta, Jézus arra tanítja apostolait, hogy legyenek alázatosak; a legnagyobbá lenni nem hatalmaskodással, hanem szolgálattal lehet. Gál Ferenc élete híven tükrözi, hogy ezt az üzenetet ő teljes mértékben megértette. Nem volt politikai, gazdasági hatalma, tudása volt és tehetsége, szorgalma. A tudás hatalmával nem elismeréseket keresve élt, szerény és alázatos módon szolgált. Életének üzenete ma is aktuális: keressük az igazságot és legyünk szerények az evangélium szolgálatában.

Gál Ferenc gazdag teológiai örökséget hagyott ránk: huszonhárom önálló tudományos könyve jelent meg a számos cikk és tanulmány mellett a teológia minden területét érintve. Fila Béla írta róla: „Kiegyensúlyozott, szerény, de öntudatos egyénisége, tudományos munkássága, lelkisége, dogmatikus szemlélete mély hatást tett ránk. Belőle éltünk, szellemi irányt mutatott nekünk, írásai meghatározták a korszak magyar teológiáját. Egészet alkotott, egységes szemléletű, magyar nyelvű teológiát, de a teológia részletkérdéseiben is jelentős munkát végzett. Önálló dogmatikus művei mellett nem kevésbé fontosak a teológia megújítását célzó és a lelki életet irányító tanulmányai, írásai, előadásai és szentírás-magyarázatai. Halála előtt személyesen beszélgettünk teológiai munkásságának jelentőségéről. Szerényen, de határozottan kijelentette: én megtettem a magam dolgát, most már a ti feladatotok, hogy használjátok, véleményt mondjatok róla, értékeljétek.” (Fila Béla: Gál Ferenc teológiája, Vigilia, 1999/3.)

Nézze meg ezt is:

Fűtéstámogatással enyhítenek a téli gondokon

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász egész évben számos jótékonysági akcióval és adománnyal segíti a rászorulókat. A téli időszakban …