2024. április 23., kedd
FONTOS

Szolgálatba álltak a zebra zsaruk

Békés megyében a rendőrség országos programok végrehajtásával és helyi kezdeményezéssekkel igyekszik erősíteni a gyermekek biztonságát.

Békés megyében a rendőrség a 2018/2019-es tanévben – az elmúlt évekhez hasonlóan – helyi kezdeményezésekkel és országos programok végrehajtásával igyekszik fokozni a diákok biztonságát.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 13 éve működő Zebra Zsaru programja a gyermekek szabályos közlekedésre nevelését segíti és a gyermekbalesetek megelőzését célozza. Ennek keretében szeptemberben közlekedési ismereteket tanult általános iskolás diákok segítik társaikat és szüleiket több gyalogos-átkelőhelynél. A Zebra Zsaruk rendőrökkel teljesítenek szolgálatot. A tanórák kezdete előtti időszakban, negyed 8 és háromnegyed 8 között biztosítják az átkelést a forgalmasabb utak mellett lévő intézményeknél. A 2018/2019-es tanévben a megyében 11 iskola (Békésen, Mezőberényben, Békéscsabán, Köröstarcsán, Csorváson, Gyulán, Mezőkovácsházán, Zsadányban, Szarvason egy-egy, Orosházán pedig két intézmény) vesz részt a programban.

Emellett a rendőrkapitányságok 37 helyszínen biztosítanak az iskolakezdés idején fokozott rendőri jelenlétet. További 19 intézménynél polgárőrök ügyelnek a diákok biztonságára.

Országszerte folytatódik a 2008. szeptember 1-jén indult „Az iskola rendőre” program. A tanévkezdés idején a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság és a városi kapitányságok bizottságai minden intézménybe eljuttatják azt a plakátot, amelyen az iskola rendőrének nevét és elérhetőségét tüntetik fel. A tanév során a pedagógusok, a szülők és a gyermekek bizalommal fordulhatnak az iskola rendőréhez az intézmény környékének biztonságát, illetve a bűncselekmények, balesetek megelőzését érintő kérdésekkel. A rendőrség kéri a szülőket, hogy mutassanak jó példát, közlekedjenek szabályosan! Ha villogó zöldnél lelépnek az úttestre, vagy a gyermekkel átszaladnak egy közeledő autó előtt, akkor a gyermek ezt egyedül is megpróbálja majd és veszélybe sodorja magát.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya működteti a DADA, az ELLEN-SZER programokat, valamint az iskolai bűnmegelőzési tanácsadói és a drogprevenciós összekötőtiszti hálózatot. Így a diákok, a pedagógusok és a szülők is közvetlenül kérhetnek segítséget, ha a kábítószerekkel, új pszichoaktív anyagokkal, az internethasználat veszélyeivel, a családon belüli erőszakkal kapcsolatos kérdésük van. Ha bűncselekmény áldozatává váltak, vagy az iskolai közösségben a rendőrség közreműködésével kezelhető, megoldható probléma adódik, akkor is szakszerű segítséget kaphatnak az ifjúságvédelemmel foglalkozó rendőröktől.

Nézze meg ezt is:

Köztéri szemeteseket rongált meg és parkoló kocsikat karcolt össze egy férfi Gyulán

  A rendőrök a bejelentés után a helyszín közelében elfogták és előállították a rendőrkapitányságra. Több …