2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Félpályás útzár mellett kezdődnek a fakivágások

Péntek délelőtt Bányai György üzemvezető helyettes a helyszínen tájékoztatta a szombaton kezdődő munkálatok résztvevőit a legfontosabb tudnivalókról. Reggel hét órakor kezdődik meg a Béke sugárúti, helyi jelentőségű természetvédelmi területnek számító vadgesztenye fasor megújítása. Az elöregedett, adott esetben balesetveszélyes példányokat eltávolítják, helyükre pedig új növényeket ültetnek majd.

A fák kivágását több hétvégére ütemezték, hétköznap ezzel a feladattal nem foglalkoznak majd, mert a munkálatokkal félpályás útlezárás is jár, vagyis komoly forgalmi problémák alakulnának ki.

Ezen a hétvégén a 48-as utcától az Erdélyi Sándor utcáig terjedő szakaszon dolgoznak majd a Közüzemi Kft munkatársai. Úgy tervezik, naponta 6-7 növényt tudnak úgy kivágni, hogy először a gallyakat vágják le, majd később a fa törzsét távolítják el. A munka során fontos cél, hogy a kidőlő fák ne okozzanak kárt.

Várkonyi Adrienn főkertész emlékeztetett, a közelmúltban az egyik növény szélcsendes időben dőlt ki, ekkor határoztak úgy, hogy alaposan megvizsgáltatják a vegyes korösszetételű vadgesztenyefákat. Az elkészült anyag arra hívta fel a figyelmet, hogy a növények egy jelentős része tarthatatlan állapotban van.

A favágás tehát szombaton kezdődik, az új növényeket várhatóan novemberben ültetik ki. Az új növények piros virágúak lesznek, ezek ellenállóbbak a kártevőkkel szemben, mint a fehérek.

A Közüzem szakemberei arra hívták fel a figyelmet, hogy az időjárás és egyéb akadályozó tényezők a munkavégzés idejében változást okozhatnak.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …