2024. április 19., péntek
FONTOS

A 150 éves gyulai múzeum legérdekesebb ereklyéit mutatják be

 

Nemzeti ereklyeként tartjuk számon azt a 14 karátos aranyból készült, drágakövekkel kirakott babérkoszorút, melyet Erkel Ferenc 50 éves karmesteri évfordulójára kapott. A közönség számára ritkán látható darab általában egy banki széfben pihen, most is különleges biztonsági óvintézkedések mellett látható.

A bronzkori sisak jól mutatja, a gyulai múzeum számos olyan kincset őriz, melyek érdemesek a figyelemre. A Kincsek őrzője – 150 éves a gyulai Erkel Ferenc Múzeum című kiállítás modern, a látogatókhoz közel álló formában mutatja be a legérdekesebb tárgyakat.

A tárlat megnyitó ünnepségét a látogatóközpont főbejáratánál rendezték – már csak azért is, mert a vendégek nem fértek volna el az időszaki kiállítás termeiben.

Ritoók Ágnes, a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Tárának igazgatója megnyitó beszédében elsősorban a gyulai és a Magyar Nemzeti Múzeum folyamatos kapcsolatának érdekességeire világított rá.

1868 szeptember 8-án, vagyis a megnyitóhoz képest napra pontosan 150 éve írt adománylevelet Mogyoróssy János, melyben összes könyvét, fegyvergyűjteményét, térképeit, különböző érmeket adományozott városának – mondta Kónya István gyulai alpolgármester.
A kiállítás egy éven át látogatható a gyulai Almásy kastélyban.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …