2024. április 23., kedd
FONTOS

Rómában járt ministráns zarándoklaton a makói Weszely Bence Tamás

A 16 éves fiatalnak életre szóló élményt jelentett az egyhetes rendezvény, találkozott a pápával is.

– Makón a görögkatolikus pap üzenetet kapott, hogy kiválaszthat egy ministránst, aki részt vehet a római zarándoklaton. Rám esett a választása – mondta Weszely Bence, aki a szegedi Déry Miksa Szakgimnázium tanulója. – Körülbelül öt éve ministrálok. Szeretek ministrálni, Érdekes feladat a pap munkáját segíteni a misén.

A ministránsok július 28-án indultak Rómába. Magyarországról több mint ezer fiatal vett részt a nemzetközi találkozón, római és görögkatolikus vallásúak. A ferencesek és a pannonhalmi bencések is szerveztek csoportokat. Július 31-én nem mindennapi találkozás résztvevői lehettek az ifjak. A Szent Péter téren találkoztak Ferenc pápával, aki misét is tartott nekik.

– Nyitott autóval érkezett a térre Ferenc pápa, onnan küldött áldást. Körülbelül egy-két méterre lehettem tőle. Nagyon jó érzés volt látni, hallani. Teljesen más, mint amikor a tévében nézi az ember. Látszott rajta, hogy szívből örült nekünk, hogy sok fiatalt lát a világ minden tájáról.

Bence mesélt arról is, hogy a város­nézés mellett miséken, vecsernyéken is részt vettek. Szívesen emlékszik vissza a magyar nyelvű misére, amelynek végén, miután elhagyták a templomot, fergeteges hangulat kerekedett.

– Olyan volt, mint egy focimeccsen, mindenki azt kiabálta, hogy „Ria, ria, Hungária!”, meg hogy „Hajrá Magyarország!” Jó érzés volt ott magyarnak lenni, egy nemzethez tartozni. Elénekeltük a Himnuszt és az Ismerős Arcok Nélküled című számát is. Boldog vagyok, hogy eljutottam erre a zarándoklatra, köszönöm a lehetőséget. Tovább erősödött a hitem. Nagy élmény volt – fogalmazott a makói fiatal.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …