2019. június 20., csütörtök
FONTOS

A magas vérnyomásról tanácskoztak a gyulai kórhazban

A magas vérnyomás vagyis a hipertónia a legelterjedtebb szív-érrendszeri betegség, nem csak hazánkban. Magyarországon közel 3 millió ember küzd ezzel a betegséggel.

Javarészt az idősebb embereknél, a túlsúlyosaknál és a cukorbetegeknél merülhet fel panasz, ami a hipertónia tüneteire utalhat. A legtöbb esetben az emelkedett vérnyomás a kezdeti stádiumban nem okoz jelentős panaszt a betegnek, és ez félrevezető lehet. A szakemberek szerint már az is segítség, hogy az, aki tudja, hogy hajlamos magas vérnyomásra, szerezzen be egy saját készüléket, amivel minden nap legalább egyszer le tudja ellenőrizni állapotát. A 18. Gyulai Hipertónia Napon a betegséggel kapcsolatban újonnan megállapított veszélyekről, és új kezelési módszerekről tartottak tanácskozást.

25 éves kor alatt rendkívül ritka a súlyos magas vérnyomás, és ha elő is fordul, akkor más betegség okozza. A 25 évnél idősebb, panaszmentes felnőtteknél már évente egyszer javasolt ellenőriztetni vérnyomást.

Az orvosok szerint a magas vérnyomással küzdő betegek túlnyomó részének élethossziglani gyógyszerezés szükséges. Súlyos esetekben nincs is más módszer, de a mai, korszerű gyógyszerekkel elérhető, hogy a beteg vérnyomása helyreálljon, és a szövődmények kialakulásának veszélyei csökkenjenek.

Nézze meg ezt is:

Bemutatták Gyula várának 1566-os ostromáról szóló első regényt

A 90. Ünnepi Könyvhét második napján mutatták be Ujkéry Csaba Sólyom a viharban: Gyula 1566-os …