2022. december 4., vasárnap
FONTOS

Gyakorlatoztak a megyei mentőcsoportok

Kutattak, mentettek, bontottak, közben pedig az együttműködést és a közös problémamegoldást is gyakorolták a járási- és települési mentőcsoportok.

Mezőberényben tartotta a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2018.szeptember 14-15-én a Körös-, a Dél-Békés-, a Gyulai-, a Körös-Kondor-, a Pelikán-, a Sárrét-, a Titán- és a Vidra járási mentőcsoportok, valamint a mezőberényi települési mentőcsoport összevont törzsvezetési- és terepgyakorlatát.

A gyakorlat célja, hogy a mentőszervezetek tagjai bővítsék tudásukat és tapasztalatot szerezzenek a rendkívüli időjárási jelenségek, viharok utáni kárelhárításról, valamint fejlesszék az együttműködést a hivatásos erőkkel és a többi mentőszervezettel, társszervezettel.
A gyakorlat Mezőberényben – a helyi önkormányzat hathatós segítségének köszönhetően – hat különálló helyszínen zajlott. A különböző gyakorlati elemeket 110 speciális szaktudással rendelkező önkéntes hajtotta végre a katasztrófavédelem hivatásos tisztjei vezetésével. A gyakorlatelemek között szerepelt épületrom bontása, eltűnt személyek utáni területkutatás keresőkutyák és drónok segítségével, ahol a megtalálás után az egészségügyi és a krízis intervenciós egységek látták el a sérülteket. Emellett volt tóban eltűnt személy felszámolása, valamint vízszennyezés elhárítása. A műveletekben a katasztrófavédelem hivatásos tűzoltó egységei is részt vettek, elsődleges beavatkozóként tűzoltási feladatokat láttak el.
A gyakorlathoz szükséges anyagokat, eszközöket a Békés Megyei Védelmi Bizottság, míg a szükséges anyagi forrásokat a Békés Megyei
Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Békés Megyei Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szövetség biztosította. A gyakorlat központját – a  tulajdonos felajánlásának köszönhetően – a mezőberényi Tópart Vendéglő és Panzióban rendezték be, a műveleti területet pedig a Békés Megyei Polgárőr Szövetség tagjai biztosították.

A gyakorlatot Haskó György tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese megfeleltre értékelte.

Nézze meg ezt is:

Kedvenc könyvem: A Szent Johanna gimi

Leiner Laura sokak által ismert és kedvelt kötetét Adamcsák Luca ajánlja.