2022. június 30., csütörtök
FONTOS

100 éve kezdte gyulai plébánosi munkáját Apor Vilmos

Apor Vilmos gyulai plébánosi kinevezésének 100. évfordulója alkalmából rendeztek programokat a fürdővárosban. Csütörtök este a könyvtárban két kötetet mutattak be, az egyik Apornak az üldözöttek védelmében végzett tevékenységre irányítja a figyelmet, a másik pedig gyulai és győri prédikációit gyűjtötte össze. Az ünnepi események péntek délelőtt a városházán folytatódtak.

Az itt rendezett konferencián Görgényi Ernő polgármester kiemelte, Gyula egykori polgárairól sok mindent megérthetünk Apor Vilmos munkásságát tanulmányozva. Kovács József országgyűlési képviselő az egykori püspök jellemét mutatta be az emlékező közösségnek.
Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója a gyulai Apor tiszteletről tartott előadást, Kovács József püspöki helynök pedig Apor Vilmos gyulai lelkipásztor tevékenységét mutatta be. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök Apor Vilmos áldozatának a jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az eseményen elhangzott, az arisztokrata családból származó, későbbi vértanú püspök hamar közvetlen kapcsolatba került a város polgáraival. Szolgálata alatt magára vállalta a legnehezebb feladatokat. Megértő hozzáállása a gyóntatószékben érvényesült a legjobban, egyfajta lelki vezetőként tekintettek rá.

A második világháború idején Apor Vilmos minden menekültet befogadott, a győri püspökvár pincéjében több száz ember talált menedékre. 1945 március 30-án, miután a rezidenciájára menekült asszonyok kiadását megtagadta, egy dulakodás közben halálos sebesülést szenvedett. A szovjet katonák ezután elmenekültek, a menedékhelyen viszont rajta kívül senkinek nem esett bántódása. Azóta emlékszünk Apor Vilmosra vértanúként. A gyulai plébánosi kinevezésének 100. évfordulójára rendezett ünnepség Apor erdélyi származása miatt a Székely Himnusszal ért véget.

Nézze meg ezt is:

Elképesztő állapotok uralkodtak egy szeghalmi kistermelő állattartó telepén

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti …