2024. április 16., kedd
FONTOS

A családbarát újszülött ellátásról tanácskoztak Gyulán

A napokban Gyulán rendezték meg a hazai gyermekorvosok éves kongresszusát. A szülész és az újszülöttekkel foglalkozó orvosok immár 16. alkalommal találkoztak. Most arról tanácskoztak, hogy hogyan lehet minél családbarátabbá tenni az ellátást.

A megyei központi kórház gyulai tagkórházában nemrég újult meg a szülészeti-nőgyógyászati osztály. Most már olyan egy ágyas szülőszobák állnak rendelkezésre, melyek klimatizáltak, és a vajúdókat is külön helyezik el. További előrelépés, hogy az apa már itt is jelen lehet – mondta Párducz László osztályvezető főorvos.

Gyulán továbbra is nehézséget okoz, hogy a gyermekosztály 2 kilométerre van a szülészettől. Ennek ellenére próbálják úgy biztosítani az ellátást, hogy az minél inkább családbarát legyen – hangsúlyozta Kövesdi József osztályvezető főorvos.

Az eseményen a kíméletes újszülöttkori ellátás kérdései mellett foglalkoztak az újszülöttkori korai fertőzések megelőzésével, a szívfejlődési rendellenességek felismerésével. Nagy hangsúlyt kapott az, hogy lehet minél erősebb korai kötődést kialakítani a baba és az anya között.

A konferencián a szülészeti és újszülött ellátások családbarát ellátási formái mellett a szúrás, vagy vágás nélküli, vagyis non invazív méhen belüli vizsgálatokról is.

Nézze meg ezt is:

Ezeket a terveket valósítaná meg a következő öt évben Görgényi Ernő

    A megújult Százéves cukrászda udvarán, pénteken délután öt órakor kezdődött az a programismertető …