2024. április 19., péntek
FONTOS

Érdemes felkészíteni az autókat az őszi, téli időszakra

Ha az átlaghőmérséklet 7 fok alá csökken, ideje téli gumira váltani az autókon. E hőmérséklet alatt a nyári gumik anyaga megkeményedik, így jelentősen veszítenek tapadásukból.

A nyári és a téli gumi nem csak a mintázatban, hanem összetételben is eltér egymástól. Másképp reagálnak a levegő, az aszfalt hőmérsékletére is. A nyári gumik a hidegben túl merevvé válnak, így elvesztik a tapadóképességet, és télen már nem elég biztonságosak. A téli gumi minden időjárási körülmények között jól teljesít, azonban nyári használatkor sokkal gyorsabban kopik, és sokkal többet is fogyaszt akkor az autó a túlzott gördülési ellenállás miatt.

Idén is megrendezik a Látni és látszani országos közlekedésbiztonsági kampányt, melynek célja felhívni a figyelmet az autósok számára többek között arra, hogy felkészüljenek az őszi, téli időszakra.

Fontos, hogy a megváltozott látási viszonyok mellett, ember és gép biztonságosan vehessen részt a közlekedésben, mert egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek lehetnének a balesetek. Ősszel fontos, hogy a közlekedők jól lássanak és láthatóak legyenek. A járműveket tanácsos átvizsgáltatni az autószervizekben. A fényszórókat és a fényjelző berendezéseket pedig ellenőriztetni kell. A biztonságos közlekedés alapfeltétele, hogy a jármű vezetője is jól lásson, hiszen ebben az időszakban gyakrabban kell ködös, borús időben vezetni.

Fontos ilyenkor a megfelelő olajszint mellett az akkumulátor állapotát is ellenőrizni, az ablaktörlő lapátok lefagyása is gondot okozhat, és a világítóberendezések hibátlan működése mellett a szükséges folyadékok meglétére is fokozott figyelmet kell fordítani.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …