2024. március 29., péntek
FONTOS

Gyulai installációt mutattak be Székelyudvarhelyen

Az aradi vértanúk kivégzésének 169. évfordulójára szervezett városi megemlékezés keretében „Az aradi 13” címmel különleges térinstallációt tekinthettek meg a székelyudvarhelyiek – írta a hrmuzeum.ro.

A Márton Áron téri kapualjba berendezett kiállítást a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközponttól kölcsönöztük, s a következő tíz nap még várja az érdeklődőket.

Tíz Aradon kivégzett honvédtábornok életének utolsó nyilvános helyszíne volt a gyulai Almásy- (akkor még Wenckheim-) kastély: a magyar szabadságharc tiszti karát ebben a főúri épületben fosztották meg oldalfegyvereiktől. A későbbi mártírokat innen szállították Aradra, sorsuk beteljesedésére.
A magyar történelem ezt a szomorú eseményének – 1849. október 6. megrázó reggelének – felelevenítésére látványos módon hang-, fény- és füsttechnikát is bevetettek a kiállítást készítő szakemberek. Az aradi 13 vértanú utolsó perceit tették szemléletesebbé látványelemekkel: hallható ebben puskaropogás, sőt a fegyverdördülést követő torkolattüzet is imitálták; aztán kivégzésük sorrendjében kialszanak a mártírok portréit megvilágító fények.
A sokkoló installáció a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont munkatársainak szellemi terméke. Cseresznyés János kurátor vezetésével az installáció látványtervét Lenkefi Deák Réka készítette, automatizált működésének tervezése és elektronikai kivitelezése Temesváry János, a gyulai kiállítóhelyek műszaki vezetője munkáját dicséri. Az installáció elkészültében a kastély karbantartói, Pap István, Hornya Norbert és Szabó Zoltán működtek közre. Az október 6-i történéseket felidéző szöveget Beszterczey Attila prezentálta.

Székelyudvarhelyen a Márton Áron téri kapualjba történő installálás Hátszegi Zsolt munkája volt. A városi megemlékezésen a kegyelet virágainak helyet biztosító iparművészeti térelem Berze Imre szobrászművész tervei alapján készült.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …