2024. március 29., péntek
FONTOS

Magyar-román programmal erősíthetik a turizmust

Több éves hagyományra tekint vissza Békéscsabán a magyar-román külgazdasági konferencia és üzletember találkozó. Az esemény célja az volt, hogy a természeti értékek megőrzése mellett a térségben több olyan lehetőséget teremtsenek, melyek mindkét országban kedveznek a turizmus fejlődésének. A konferencián a köszöntők után előadásokat hallgathattak meg a jelenlévők.

Először Románia gazdaságáról esett szó, majd a két ország kamaráinak szerepéről hangzott el ismertető, de foglalkoztak a határon átnyúló pályázatokkal is. A bemutatott projektekben szerepel az a Turisztikai Információs Pont létrehozása is, amely majd segítséget nyújt a határon átnyúló, közös turisztikai stratégia megalkotására.

Az Interreg Románia-Magyarország Program elsősorban a közös projektek finanszírozására, megoldásaira összpontosít. Ezen programon belül folytatódnak a régiókban már elkezdődött határmenti együttműködések, melyek összköltségvetése közel 232 millió euró, vagyis körülbelül 73 milliárd forint. Ennek mintegy 85 százaléka vissza nem térítendő támogatás. A programban a nyolc határmenti megye érintett, magyar oldalról Békés mellett Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …