2024. április 20., szombat
FONTOS

Konferencia a kolbászfesztiválon: mangalica, az “ehető Nemzeti Kincs”

A mangalicahús kedvelt élelmiszernek számít a hazai boltok polcain.

Ez hatványozottan igaz, hogy ha a jószág a lehető legtermészetesebb, adalékanyagoktól mentes táplálékokat kapja a tenyésztőktől.

A hétfőn, Békéscsabán megrendezett konferencián szóba került a Magyarországon 2018 áprilisában megjelenő sertéspestis is. Ezzel kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a probléma vaddisznó állományt érinti, a sertéspestis a házi sertéseket eddig nem veszélyeztette és a nagyüzemi állománytól is sikerült távol tartani a fertőzést. Ennek ellenére az utóbbi időben tapasztalható volt némi piacvesztés az exportpiacokon.
Az eseményen szó esett a mangalica agrárgazdaságban betöltött szerepéről, valamint, hogy a mangalicatartók milyen forrásokra számíthatnak. Takács Árpád kormánymegbízott elmondta, a támogatásokkal a környék munkaerő megtartását kívánják fejleszteni.

A Hagyomány-Megújulás-Mangalica- Egészség című konferencián Kulcsár László a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke a demográfiai krízishelyzetre is felhívta a figyelmet.

A kolbászfesztivál hétfői napján töltöttkáposzta-főző versenyt rendeztek, valamint több programmal népszerűsítették a mangalicát.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …