2024. április 20., szombat
FONTOS

Első alkalommal rendezték meg az Egyházmegyei Ministráns Találkozót

Serfôzô Levente atya személyes gondolataival zárult a találkozó

“Az Úr házában van elültetve, Istenének csarnokában bont virágot.”

A Szeged-Csanádi Egyházmegye október 6-án először rendezte meg az Egyházmegyei Ministráns Találkozót, melynek a székesegyház és a Szent Gellért Szeminárium adott otthont. A találkozóra több településről érkeztek lányok és fiúk vegyesen: összesen 131 ministráns vett részt a rendezvényen.

A találkozót Kiss-Rigó László püspök szentmisével nyitotta meg. Ezt követően, a gyermekek liturgikus színek szerint csoportokba osztva hallgatták meg a vendégelő­adókat. Illyés Zsolt újkígyósi plébános kiemelte, hogy mennyire fontos az Istenbe vetett hit, az alap amire lehet építeni. Aztán mindenkinek meg kell találnia azt a hivatást, ami boldoggá fogja tenni. Wertheim Mátyás ferences szerzetes Assisi Szent Ferenc életével kapcsolatban arról kérdezte a gyerekeket, hogy a ferences rend alapítója annak ellenére, hogy vagyonos családból származott, vajon miért választhatta a szerzetes életet. Mint mondta, ugyan mi is közel vagyunk Jézushoz, de Szent Ferenc még közelebb volt hozzá, ezért ajándékul kapta Jézus sebeit, nem pedig büntetésül. Sipos Patrik ministráns-szervező a liturgiáról és a ministránsok feladatairól beszélt, külön is kitérve arra, hogyan is kell a krisztushívő ministránsnak, hozzákezdeni a munkához. A hódmezővásárhelyi Domonkos nővérek közül Marianna nővér és Diána nővér tartottak előadást. A nővérek összehasonlították a szerzetesek, a papok és a katonák életét a kezdetektől a tanuláson, döntésen, öltözködésen, lakhatáson, megszólításon keresztül egészen a „befejezésig”. Továbbá bemutatták, hogy milyen az életük a domonkos rendben.

Kondé Lajos pasztorális helynök a szegedi dómról tartott előadását egészen az 1879-es árvíztől kezdte, beszélt a Fogadalmi templom elnevezés hátterén át a Temesvárról ide­költöző Csanádi püspökség székesegyházáig.

A különféle településekről érkező fiatalok színek szerinti csapatfelosztásban indultak a délutáni játékfoglalkozásra is. Minden csoport a vezetőik által tervezett játékokkal ismerkedett meg. A délutáni foglalkozások után Serfőző Levente atya rövid éneklésre invitálta a ministránsokat az altemplomba, majd személyes gondolataival zárta a találkozót.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …