2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Mézzsűrizés és mézes reggeli Gyulán

Idén összesen 296 minta érkezett az ország minden tájáról Gyulára az Év kiváló méze 2018 verseny első körös értékelésére.

A korábbi évhez hasonlóan, idén is méhészekből álló zsűri értékelte a különböző kategóriákba sorolt mézeket, mint a repce, az akác, a napraforgó, és a különleges mézet, valamint a fajtaméz csoportján belül a hárs, selyemfű és egyéb mézeket. A bírálat 7 szempont alapján történik.

Kategóriánként a legjobb 6 méz jut majd tovább a következő fordulóba, ahol a mintákat laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá. A gyakori mézfogyasztást elősegíti az egyre változatosabb összetételű mézkülönlegességek folyamatosan növekvő megjelenése.

A méz népszerűsítéséhez kapcsolódik az immár 4. alkalommal megrendezett Európai mézes reggeli elnevezésű kezdeményezés, amelybe ebben az évben csak Gyulán 14 oktatási intézmény kapcsolódott be. A Hajnalcsillag Református Óvoda tematikus héttel is készült az eseményre.

Az étkezést követően többek között a méhek életéről, a méz jótékony hatásáról tartottak előadást a gyulai méhészek, illetve szó esett még a méz helytelen fogyasztásáról is.

Mivel Magyarország le van maradva az egy főre jutó mézfogyasztásban, a program célja az, hogy a gyerekek jobban megismerjék a mézet, és annak jótékony hatásait, hiszen ők jelentik a jövő potenciális mézfogyasztóit.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …