2024. április 25., csütörtök
FONTOS

A 101. Császári és Királyi Gyalogezred hőseire emlékeztek

A 101. Császári és Királyi Gyalogezred 1914. augusztus 2-án vonult el az első világháború harcmezejére. A harcok során az egység többször aratott nagy győzelmeket, de súlyos veszteségeket is szenvedett. A második világháború végén végül stratégiai veszteség nélkül hagyta el a gyalogezred az olasz frontvonalat, egészen pontosan az Isonzó völgyét, és tért haza 1918 november 16-án.

A 101-esekhez körülbelül 30.000 katonát soroztak be annak idején. Ezekre a katonákra emlékeztek Békéscsaba főterén november 16-án, a hősi halottak tiszteletére felállított emlékműnél. Az eseményen került sor az Önkéntes Területvédelmi Tartalékosok eskütételére is.

A 101-es gyalogezredbe besorozott Békés, Csanád és Csongrád megyeiek közül közel ezren nem térhettek haza családjaikhoz. Békéscsaba az egyik olyan városa a trianoni békediktátum előtti “nagy” Magyarországnak, amelyik város a legtöbb véráldozatot adta a hazának.

A Békés megyei katonákról való megemlékezés mellett a jelenlévők fontosnak tartották azt is, hogy a katonai hagyományokat a következő generáció számára is átadják.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …