2022. december 4., vasárnap
FONTOS

Színpadon a Mario és a varázsló

Thomas Mann egyik legismertebb műve a Mario és a varázsló, amely a hatalommal való visszaélésről szól, melyet az emberek manipulálásán, önálló akaratuktól való megfosztásán, bábszerű irányításán keresztül mutat be. A történet alapja Thomas Mann egyik olaszországi nyaralása, melyben egyaránt rengeteg utalás található a korabeli társadalom helyzetére és az akkori politikai helyzetre. Az 1930-ban írott novellában az esetet egy borzalmas művész stílusával, viselkedésével igyekszik bemutatni a nézők számára.

A darab főszereplője, a varázsló előadásaiban hipnózis útján, kezdetben mulatságos, majd egyre visszataszítóbbá váló ötleteinek végrehajtására veszi rá közönségét. A történet során csak egy ember képes kiválni a tömegből és szembefordulni a varázslóval, Mario.

A történet arra igyekszik rávilágítani, hogy a manipuláció minden nap jelen van életünkben. Thomas Mann novellájában felvetődik a kérdés, hogy van-e az emberben annyi saját akarat, hogy a maga ura legyen, és kezelni tudja-e a felé irányuló manipulációkat.

Nézze meg ezt is:

Ajánlott a tél beállta előtt szakemberrel is átnézetni autónkat

  Többek között az ablaktörlő lapátok állapotát érdemes ellenőrizni a hideg, téli hónapokban. A tartós …