2024. április 20., szombat
FONTOS

Három napig minden a méz körül forgott Gyulán

Szakmai konferenciával nyitották meg a 11. alkalommal megrendezett Gyulai Méz- és Mézeskalácsfesztivált. A városháza dísztermében több előadás volt hallható, melyből az egyik a propolisz jótékony hatásait mutatta be. Páprádi Anna Bíborka, első mézudvarhölgy egy kórházi fertőzéseket okozó gombára tesztelte le ezt az anyagot.

A másik előadás a mézmarketingről szólt, melyet Lesti Kitti, 2018 Mézkirálynője tartott. Feladata a magyar termelői méz fogyasztásának népszerűsítése, melyet már a gyerekeknél el kell kezdeni.

Az eseményen elhangzott, a méz egy nagyszerű édesítőszer, amely különféle fűszerekkel keveredve különleges ízhatást ad. Magas hőfokon nem érdemes alkalmazni, hiszen az illóanyagokat, valamint a jótékony hatásait is elveszíti. 35 fokig érdemes használni ezt a “folyékony aranyat”.

Görgényi Ernő polgármester az eseményen kiemelte, a három napos rendezvény turisztikai szempontból is fontos a városnak.

11 évvel ezelőtt azzal a szándékkal indították útra a rendezvényt, hogy bemutassák a gyulai kézműves mézeskalács készítésének folyamatát, illetve a mézet, mint az egészséges életmód fontos elemét. A program évről-évre bővült, illetve egyre több napossá vált.

Az eseményen elhangzott, az elmúlt időszak állománycsökkenése ellenére a magyarországi méhcsaládsűrűség a harmadik legjobbnak számít a kontinensen.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …