2024. március 29., péntek
FONTOS

Simai Krisztián akácméze nyerte el az “Év Méze” díjat

Egy évtized alatt nem csak a térség, hanem Magyarország egyik legfontosabb méhészeti szakmai találkozójává vált a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál, melyet idén 11. alkalommal rendeztek meg. Az elmúlt hétvégén a városi tornacsarnokban találkozhattak az érdeklődők a helyi és a más településekről érkezett termelőkkel, akik különböző mézkülönlegességeket kínáltak. Az idei év nem volt könnyű a méhészek számára, a minőséggel azonban nem volt gond.

A szombati nap folyamán előadásokat is szerveztek a szakemberek számára, ahol a méhészek az ágazat legfontosabb kérdéseiről tanácskoztak. A szakmai rendezvények után megkoszorúzták Göndöcs Benedek szobrát, aki a hazai méhészet egyik jelentős alakja volt.

Az idei fesztivál a méhészethez szorosan kapcsolódó mesterségnek is otthont adott, méghozzá a gyertyaöntő versenynek. A méhviaszból készült gyertyákat is értékelte a zsűri, és ebben a kategóriában is díjakat osztottak ki.
Az eredményhirdetés legizgalmasabb része a méhészek számára az volt, amikor az “Év Méze” díjat adták át. A versenyre 19 mézfajtából összesen 296 mézminta érkezett. Az esemény legnagyobb elismerését ebben az évben Simai Krisztián akácméze nyerte el.

A Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál azt a célt szolgálja, hogy minél többen törekedjenek az egészségtudatos életmódra, ebben pedig legyen alapvető eszköz a magyar termelői méz.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …