2024. március 29., péntek
FONTOS

Öten részesültek Nemzetiségi díjban

A Békés Megyei Önkormányzat a nemzetiségek napja alkalmából tartandó díszünnepségét idén Békésen tartotta.

A rendezvényen Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság Nemzetiségi Főosztályának főosztályvezetője is részt vett.

A Békés Megyei Önkormányzat minden évben a december 18-ai nemzetiségek napjához kapcsolódóan díszünnepséget szervez, ezen esemény keretében vehetik át az arra érdemesek a közgyűlés által alapított Nemzetiségi díjat. Az elismerés létrehozásával a megyei önkormányzat célja az volt, hogy a soknemzetiségű Békés megyében a nemzetiségek kultúrájának, nyelvének, identitásának megőrzésében és fejlesztésében kiemelkedő tevékenységet végző, különböző nemzetiségű személyek elismerésre kerüljenek.

Ebben az évben öten részesültek a kitüntetésben, akiknek Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság Nemzetiségi Főosztályának főosztályvezetője, Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Mucsi András, a megyei közgyűlés Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke adta át a díjjal járó oklevelet és plakettet.

A román nemzetiség javaslata alapján a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése Nemzetiségi díjat adományozott Csobai Lászlónénak a román nemzetiség történeti, néprajzi hagyományainak megőrzéséért.

A szlovák nemzetiség javaslata alapján elismerést vett át Eperjesiné Cséffai Csilla Zita a szlovák nyelvi óvodai nevelés érdekében végzett erőfeszítéseiért. A roma nyelv ápolásáért, a roma kulturális és zenei értékek megőrzéséért Nemzetiségi díjat kapott Éri Lajos, a szerb nemzetiség érdekében végzett erőfeszítéseiért, a szerb kulturális és zenei értékek megőrzéséért elismerésben részesült Ljubomir Vujcin.

A német nemzetiség javaslata alapján Rau Mihály a német nemzetiség érdekében végzett erőfeszítéseiért vehette át az elismerést.

A díszünnepség hagyományaihoz híven a kitüntetések átadása után kulturális műsor keretében mutatkoztak be a nemzetiségek. Színpadra léptek a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola 2.d osztályának tanulói, a battonyai Suferini Szerb Néptánccsoport gyerekcsoportja , a Belencéres Néptáncegyüttes szólistái és utánpótlás csoportja, a Reményhír Intézmény csoportja valamint a Harangos Néptáncegyüttes szólistái.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …