2024. március 29., péntek
FONTOS

Tíz százalékos bővülés Gyula legfontosabb kiállítóhelyein

Január elsején, déli 12 órakor szólaltak meg a gyulai vár falán a helyi hagyományőrök fegyverei. A lövéseket bentről és kintről is követték az érdeklődők, az elmúlt években ez az esemény hagyománnyá vált. Szabó Árpád és társai XV-XVI. századi lőfegyverek korhű másolataival adtak ízelítőt a végvéri harcok időszakából. A várból újév első napján leadott lövések hagyományt teremtettek Gyulán. Ezzel nemcsak a vár és a környék attrakcióija hívják fel a figyelmet, hanem megidézik a végvári harcok időszakát is.

A legfrissebb adatok szerint a gyulai várat tavaly november végéig 94 ezren keresték fel, míg 2017-ben ez a szám, ugyanebben az időszakban 86 ezer volt, vagyis közel 10 százalékos bővülést könyvelhetett el az Erkel Ferenc Kulturális Központ. Dombi Ildikó ügyvezető a 3Témában beszélt a tavalyi év eredményeiről. Szavaiból az derült ki, hogy lényegében valamennyi kiállítóhelyen 10 százalék körüli volt a látogatószám növekedés. Ezek közül talán a legmeglepőbb az, hogy az Almásy kastély az első, nem teljes év 74 ezer, majd a tavaly előtti 73 ezer vendég után legutóbb, november 30-ig 82 ezer vendéget regisztrált.
Dombi Ildikó azt mondta, az új programok mellett ez az eredmény nagyrészt annak köszönhető, hogy sok a visszajáró vendég, ők pedig gyakran rokonaikat, barátaikat is elhozzák. A legfőbb vonzerő persze maga az állandó kiállítás, melyet a jelek szerint nehéz megunni.

Az idei évben Dombi Ildikó szavaival élve a szinten tartás az elsődleges cél, ugyanakkor 2019-ben jelentős tárlat nyílik majd a Kohán képtárban a nagybányai iskola művészeinek képeiből, és interaktívabbá válhat a vár kiállítása is.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …