2019. március 23., szombat
FONTOS

100 évvel ezelőtt született újjá Lengyelország

A lengyel függetlenségre emlékeztek Szegeden

123 évi széttagoltság után nyerte vissza függetlenségét a lengyel állam, ezt ünnepelték novemberben világszerte, így Szegeden is, ahol egy 30-40 fős lengyel közösség él. A Lengyel Köztársaság Szegedi Konzulátusa és a Szeged–Csanádi Egyházmegye támogatásával egésznapos programsorozatot szerveztek.

November 9-én délelőtt a Függetlenség gyermekei című kiállítással emlékeztek vissza 1918. november 11-ére, majd a Dóm Látogatóközpontban egy konferencián arról beszélgettek, hogy az akkor élő fia­taloknak mit jelentett a haza szolgálata. Karol Biernacki, a Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzulja elmondta, szegedi középiskolásokat is meghívtak az előadásokra, hogy a mai fiatalok is szembesüljenek azzal, milyen áldozatot hozni hazánkért.

A lengyelek legnagyobb ünnepén lengyel katonák tiszteletadása mellett a Katyn-keresztnél megemlékeztek a lengyel és magyar áldozatokról, majd a dómban egy elismert lengyel orgonaművésznő, Lidia Ksiazkievicz orgonakoncertjét hallgathatták meg az érdeklődők. A napot szentmise zárta, amelyet Andrzej Dziega, a szczecin-kamieni egyházmegye érseke és Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspök celebrált.

Nézze meg ezt is:

Békéscsabán 22, Gyulán 29 hallgató vehette át diplomáját

Ötvenegyen szereztek diplomát 2019 januárjában a Gál Ferenc Főiskola békéscsabai és gyulai karain. – Az önképzést …