2024. március 29., péntek
FONTOS

Megtartotta 23. diákköri konferenciáját a Gál Ferenc Főiskola gyulai kara A gyermekszegénységről és a magyar dolgozó nô élethelyzetérôl is értekeztek

Huszonharmadik alkalommal gyűltek össze a Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Karának diákjai, hogy megosszák egymással kutatásaik eredményét. A Békés Megyei Központi Kórház Pándy-tagkórházában november 21-én megtartott konferencián a stroke utáni újrakezdésről, a munkanélküli roma nők képzéséről és a koragyermekkori élmények hatásáról is szó esett.

Homoki Andrea, a Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Karának dékánhelyettese megnyitó­beszédében azt mondta, a tudományos diákköri konferenciát nagy elődök munkáját folytatva szervezik meg minden év novemberében. Az ülésszakon lelkes kutató diákjaik számára biztosítanak alkalmat arra, hogy eredményeiket nyilvánosságra hozzák. Támogatásukon, segítésükön túl az is cél, hogy munkájuk megismertetésével példát állítsanak az őket követő hallgatói generá­ciók számára. Az intézmény oktatója örömmel közölte, hogy a szociális munka alapszakon az országban elsők között indítják el jövő tanévtől a duális képzést. Ez azt jelenti, hogy partnerintézményeikben előre meghatározott időszakokban bérért végezhetnek munkát a főiskolások. Ezt a lehetőséget azokban a hónapokban is biztosítani fogja számukra a gyakorlóhely, amikor a szorgalmi időszakban a félévi vizsgákra készülnek. Homoki Andrea aláhúzta: az intézmény így neveli ki magának szakmai utánpótlását, a diák pedig gyakorlatközpontú képzésben vehet részt, amelynek költségeit saját keresetéből fizetheti ki.

A konferencián tizenketten mutatták be dolgozataikat, olyan témákat boncolgatva, mint a gyermekszegénység, a dolgozó nők aktuális élethelyzete, az önállóság és az integráció a támogatott lakhatásban, a koragyermekkori élmények hatása a későbbi kapcsolatokra, az érzelemszabályozásra és az általános szorongási szintre, a munkanélküli roma nők képzése és továbbfoglalkoztatása a szociális szférában, a betegelégedetlenségek okai a Békés Megyei Központi Kórház Sürgősségi Osztá­lyain, a stroke utáni újrakezdés, illetve a sarkadi kistérség egészségügye. Az ülésen hallhattunk a CsillagPont közösségi házról is, az intenzív ápolás tudásmenedzsmentjéről és a beteggondozókat érintő akcidentális krízisről.

Az előadásokat értékelő bizottság minősítette. A verseny helyezettjei:

I.             Herczeg Viktória – szociális munka (BA);

II.           Bakó Ferenc – ápolás és betegellátás (BSc);

II.           Papp Andrea Erzsébet – ápolás és betegellátás (BSc);

III.          Krutek Judit – szociális munka (BA).

Nézze meg ezt is:

Fűtéstámogatással enyhítenek a téli gondokon

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász egész évben számos jótékonysági akcióval és adománnyal segíti a rászorulókat. A téli időszakban …