2024. április 19., péntek
FONTOS

Besenyei Krisztián nyerte a három hónapon át tartó versenyt

Kedden díjazták Besenyei Krisztiánt, a Szív világnapja alkalmából Gyulán meghirdetett verseny győztesét. Még tavaly szeptember 30-án vette kezdetét az a három hónapon át tartó kihívás, melynek célja a dohányzásról való leszoktatás volt.

A Szív világnapját 2000 óta szeptember hónap utolsó vasárnapján ünneplik, ebből az alkalomból országszerte rendeznek nyilvános beszélgetéseket, tudományos fórumokat, kiállításokat, illetve sport- és egyéb vetélkedőket. Az esemény célja az, hogy felhívják a figyelmet a szív- és keringési rendszer megbetegedéseinek kockázati tényezőire, valamint arra, hogyan lehet megelőzni ezek kialakulását.

2018-ban a dohányzás veszélyeire irányult a figyelem, mivel ez a szív- és érrendszeri halálozások egyharmadáért, a rákhalálozások közel feléért, és a légzőszervi betegségek okozta halálozások kétharmadáért felelős. A verseny kezdetekor, majd három hónappal később ismét megmérték a tüdőből kiáramló széndioxid mennyiségét, ezt a két értéket hasonlították össze. Amennyiben a leszokás sikeres volt, a mért érték a tüdő tisztulásának köszönhetően a normálishoz közelített.

A díjazott a leszokás sikerességét az egyéni elhatározásban látja, Beke Szilvia pedig kiemelte a támogató személyek fontosságát is. A Szív világnapja kapcsán a jövőben is szeretnének hasonló kihívásokat szervezni, hiszen a betegségek jelentős része elsősorban egészségesebb életmóddal megelőzhető.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …