2024. március 29., péntek
FONTOS

Titokzatos honvédfőhadnagy történetét kutatta Gyulán a Hadtörténeti Múzeum munkatársa

Nemrégiben jártak nálunk a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai, a tízfős csapat január 19-én tette tiszteletét a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban – írta a gyulakult. Egyikük, Gulyás Adrienn elmondta: a város felfedezését, megismerését tűzte ki célul és nem mellesleg Pfiffner Paulina történetét kutatta.

A tárlatvezető titulussal illethető, kedvesen mosolygós ifjú hölgy ismertette, a gyulai úti célok között az Almásy-kastély, a vár, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár, a helytörténeti gyűjtemény könyvtára és a levéltár is előkelő helyen szerepelt. – Az itt megélt élmények között az volt a legjobb számomra, hogy a városban mindenki nagyon kedves, a levéltárban is segítőkészek voltak – foglalta össze benyomásait, kiegészítve: az Almásy-kastélyban látható kiállítás hihetetlenül jó, rendkívül emberközeli és a Szilágyi Sándor történész által tartott tárlatvezetés egészen egyszerűen szuper volt.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum tárlatvezető munkatársa a kiruccanás alkalmával a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárában egy Mezőhegyesen született honvédfőhadnagy élettörténetét kutatta, akiről tudható, hogy erős patriotizmussal megáldott harcias nő volt. Édesanyja korán elhunyt, majd az édesapját 1848-ban a mai Ukrajna (Drohowyze, ma Drohowyz) területére helyezték át.

Paulina Pesten maradt és színésznek állt. Később Erdélyben Ligeti Kálmán álnéven, vándorszínészként csatlakozott egy vidéki társulathoz. A szabadságharc kitörése után azonnal a Bécsi Légió soraiban találjuk.

A levéltári dokumentumokból a következőket tudhatjuk meg:

„Pfiffner Paulina, 27 éves, nyúlánk, magas, ritka szép, egyenes termetű izmos, erős, telt alkotású, több évek óta Ligethi Kálmán álnév alatt férfiruhában járó, szép műveltségű, (…) heves vérmérsékletű, (…) bátorsággal is nagy mértékben bíró, a szó teljes értelmében igazi férfias nő „   –  írta Tormássy Lajos főorvos 1853. szeptemberében.

A teljes írás elolvasható itt.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …