2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Év kutatóhelye díjat kapott a Békés Megyei Levéltár

A Békés Megyei Levéltár kapta az Év kutatóhelye díjat, melyet pénteken adtak át a polgármesteri hivatal dísztermében.

A Magyar Családfa-kutató Egyesület 2011 óta minden évben, a tagok szavazata alapján ismeri el a legjobb belföldi és külföldi levéltárat, valamint online kutatóhelyet. Az egyesület 1300 tagja anonim módon döntött arról, mely intézmény nyújtotta a legoptimálisabb feltételeket. Ilyen módon kifejezve hálájukat, elismerésüket nemcsak a levéltár, de az ott dolgozók számára is, mondta el Reicher Péter elnök.

Az online kategóriában Gudenus Jánost tüntették ki, aki adatbázisát önzetlenül, díjmentesen ajánlotta fel a Magyar Családtörténet-kutató Egyesületnek. Emellett ő korunk egyik legnagyobb publikáló családfa-kutatója is. Az Erdélyi Genealógiai Társaság lett a Külföldi kategória győztese, mivel több mint 1000 határon túli felekezeti anyakönyvet digitalizáltak és tettek hozzáférhetővé napjainkig. A Békés Megyei Levéltár több évtizedes munkájának eredménye a díj, fejtette ki az intézményt méltató Ari Ilona.

A levéltár úttörőnek számít a családfakutatók felkarolásában – hangzott el a rendezvényen. Hiszen hetente tartanak levéltári órákat a szakemberek módszertani képzése érdekében. Valamint az intézményben családfakutató klub is működik, mely lehetőséget teremt az amatőrök számára is a levéltári rendszer és a kutatási lehetőségek alapos elsajátításában. Erdész Ádám igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy ebben az évben több projekt is a családtörténetekhez kapcsolódik, például márciusban mutatják be a Ladics családról megjelent monográfiát.

A díjátadó után az érdeklődők levéltári sétán vehettek részt.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …