2024. április 23., kedd
FONTOS

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek

Faludy György Kihallgatás című versét szavalta Baranyai Tamás február 25-én, a Kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, Erdődi Lajos emlékoszlopánál.

1947-ben ugyanis ezen a napon jogtalanul tartóztatták le, és vitték a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. E nap a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált. A kommunizmus közel 50 évig tartó uralma alatt a párt kiiktatta az ellenszegülőket, kiépítve a totális egypártrendszerű diktatúrát. „Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy minden kegyetlenség és szörnyűség mögött maga az ember áll” – hangzott el az emlékünnepségen.

A Magyar Országgyűlés 2000-ben határozott úgy, hogy e napot a Kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjává nyilvánítja. Világszerte közel 100 millióan vesztek oda a rendszer intézkedései, eljárásai jóvoltából. Nemcsak az éhínségben, kényszermunkában vagy a kivégzések által elhunytak az áldozatok, hanem mindazok, akiket bebörtönöztek, vallattak, megkínoztak, megbélyegeztek, üldöztek. Tehát mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés és választás lehetőségétől, valamint testileg és lelkileg is megnyomorítottak. Erre hívja fel a figyelmet az évente megrendezett emléknap, hogy a ma élő generációk ne feledkezzenek el a múlt borzalmairól, és vonják le a megfelelő tanulságot.

Az eseményt az emlékoszlop megkoszorúzása zárta, mely nagy jelentőséggel bír a megemlékezés szempontjából, hiszen Erdődi Lajost, a nép ügyvédét szintén jogtalanul tartóztatták le és hurcolták a Szovjetunióba kényszermunkára 1947-ben.

Nézze meg ezt is:

Megáldották a gyermekeket a templomszentelés évfordulóján

  Április 21-én a Nádi Boldogasszony templom felszentelésének 201. évfordulóját ünnepelték Gyulán. Emellett ez a …