2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Apor Vilmosról készült festményt avattak Gyulán

Berndt Richárd szavalta el Mécs László A vértanú püspök című versét a Boldog Apor Vilmosról készült festmény avatási ünnepségén a gyulai városháza dísztermében.

Az esemény időpontja különös jelentőséggel bír, mivel Apor Vilmos 127 évvel ezelőtt február 29-én született. 1941. február 24-én, 49 éves korában Gyulán szentelték püspökké.
Az alábbi képsorokon pedig az látható, ahogy Görgényi Ernő polgármester és Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke leleplezi a festményt.

Kiss-Rigó László a festmény megáldása során arra kérte Istent, hogy segítsen a képet néző embereknek közelebb kerülni az Apor Vilmos által képviselt értékekhez. Valamint hálát adott az alkotásért a festőnőnek és az őt támogatóknak is.
Albrecht Júlia elsődleges célja az volt az alkotás során, hogy visszaadja azt, hogyan is nézett ki Apor Vilmos a valóságban. Hiszen a fénykép egy adott pillanatot örökít meg, és nem azt az élményt, azt a személyiséget, gondolkodásmódot, melyet az adott illető képvisel, ezáltal nem minden esetben hasonlít egymásra a valós és a képen lévő személy, mondta el. Ezen kívül még az is megnehezítette az alkotást, hogy Apor Vilmosról csak fekete-fehér képek készültek. Az áttörést az jelentette, amikor a fázisképek alapján felismerték a püspököt.

Az ünnepségen Kónya István alpolgármester bemutatta a tavaly megrendezett Boldog Apor Vilmos konferencia kiadványát, mely az akkor elhangzott köszöntőket és beszédeket, illetve fényképes emlékeket tartalmaz. Kifejtette, a püspök örök érvényű értékeket képvisel, melyek fontosak a gyulaiak számára.

Az eseményen az érdeklődők a konferencia kiadványa mellett megtekinthették Albrecht Júlia alkotási folyamatáról készült fényképes tablót is.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …